Denník N

7 dobrých správ: Gastromapa ukazuje, kde v Bratislave môžete ísť na čínske, vietnamské či talianske jedlá

Gastromapa. Foto – startlab.sk
Gastromapa. Foto – startlab.sk

Brusel aj York plánujú obmedziť autá, Svidník znižuje množstvo odpadu a Košice majú novú autobusovú linku. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Rímska radnica premiestňuje stánky so suvenírmi

Pri Koloseu, Fontáne di Trevi alebo Španielskych schodoch v Ríme už turisti nenájdu stánky so suvenírmi. Rímska radnica nariadila ich premiestnenie v snahe zvýšiť bezpečnosť a dobré spôsoby pri najznámejších turistických miestach v hlavnom meste Talianska, píše denník Guardian.

Podľa rímskej starostky Virginie Raggiovej sa predávaný sortiment vrátane miniatúrnych figúrok pápeža Františka či amerického prezidenta Donalda Trumpa nehodí na tieto miesta. Ešte vlani pritom uviedla, že stánky so suvenírmi pri najnavštevovanejších pamiatkach ničia vzhľad mesta.

Raggiová z populistického Hnutia piatich hviezd sa snaží vylepšovať imidž mesta rôznymi nariadeniami. Vlani napríklad zaviedla zákaz sedávania a konzumácie jedál na mramorových Španielskych schodoch, ťahanie kufrov na kolieskach či tlačenie kočíkov po historických schodiskách. Turistom, ktorí sa rozhodnú okúpať v mestských fontánach, hrozia vysoké pokuty.

2. Belgické mestá zakázali dieselové autá

Veľké belgické mestá zakázali vjazd starším dieselovým autám, informovala stanica BRF. Do Bruselu už nemôžu vojsť vozidlá, ktoré nespĺňajú vyššiu emisnú normu ako je Euro 3.

V Antverpách a Gente sú obmedzenia ešte prísnejšie a autá s limitnou hodnotou škodlivín Euro 4 sa do nich dostanú len za poplatok a na určitý čas, informovala ČT24.

Autá na benzín a na plyn musia v týchto troch mestách spĺňať aspoň normu Euro 2.

Nízkoemisné zóny vznikajú v Európe od 90. rokov. Vôbec prvé zaviedli v Štokholme a Göteborgu, v súčasnosti pribúdajú najmä v Nemecku. Zvažovalo ich tiež vedenie Prahy, ale nakoniec od nich odstúpilo.

Ilustračné. Foto – TASR

3. York nechce autá v centre

Vstup áut sa snaží obmedziť aj mesto York vo Veľkej Británii. Radnica plánuje do roku 2023 zakázať vstup autám do stredovekého centra, píše denník Guardian. Poslanci sa inšpirovali ambicióznym plánom mesta Bristol. To bude pravdepodobne prvým britským mestom, ktoré do roku 2021 zakáže dieselové vozidlá.

„Ľudia budú najskôr trochu vystrašení tým, čo navrhujeme. Ale to neznamená, že to nie je správne,“ cituje Guardian mestského poslanca Jonnyho Crawshawa. „Verejná mienka sa mení, predovšetkým vo vzťahu k zmene klímy.“

York patrí medzi britské mestá s vyššou mierou znečistenia vzduchu, pritom do roku 2030 by chcelo byť mesto karbónovo neutrálne.

4. Gastromapa ukazuje rozmanitosť Bratislavy

V Bratislave funguje talianska, vietnamská, ale aj indická či iránska reštaurácia. Práve o medzinárodnej kuchyni v hlavnom meste vznikla gastromapa – kniha reštaurácií, ktorá chce domácich či návštevníkov motivovať, aby spoznávali iné chute a zároveň tak porozumeli cudzincom v Bratislave, informovala RTVS.

Vytvorili ju aktivisti, foodbloger Čoje a ilustrátorka Adela Režná, ktorí zároveň dúfajú, že gastromapa hlavného mesta prispeje k otvorenejšej spoločnosti.

„Chceme poukázať na to, že ako je pre nás prirodzené mať cudzinecké jedlá v našom meste, tak isto by mohlo byť prirodzené, že tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie