Denník N

High 5ive: Nezaujíma vás hudba? Objavte aspoň najhoršiu kapelu sveta

The Shaggs. Foto - Wikipedia
The Shaggs. Foto – Wikipedia

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Prieskum strímingovej služby Deezer hovorí, že ľudia po tridsiatke prestávajú objavovať novú hudbu. Dôvod by mohol byť, že človek zotrváva pri hudbe, s ktorou si spája mladosť. Z ankety však vyplynulo, že ľudia sa cítia zavalení ponukou a s vekom ustupuje nadšenie hľadať. Preto strímingové služby ponúkajú k vašej klasike aj „podobnú“ produkciu. Takto si udržiavajú aj hudobne vyčerpaných poslucháčov.

Z vlastnej skúsenosti dodávam, že nadponukou sa znižuje aj čas, ktorý jednej nahrávke venujete. Záujem vzplanie, no čoskoro už láka množstvo iných adeptov na počúvanie. Priklad: The Shaggs. Ak ich ešte nepoznáte, darujte im vašich pätnásť minút slávy.

Rodinná veštba hovorila, že ak sa narodia dcéry, treba založiť skupinu, lebo bude slávna. A tak sa aj stalo. Austin Wiggin vytvoril zo svojich dcér hudobné teleso, bez ohľadu na ich nástrojové zručnosti. Dovliekol ich aj do štúdia a tak vznikla platňa Philosophy of the World (1969). Je mi pri nej smutno-smiešne. Jedni hovoria o najhoršej kapele sveta, iní o zvuku, ktorý pripomína free jazz Ornetta Colemana. Outsiderská hudba, ktorá sa stala slávnou.

*

Ďalší dôvod, prečo s vekom opadáva nadšenie vyhľadávať nové hudobné počiny, je pocit, že ste už všetko počuli. A že nové skupiny a interpreti len recyklujú už povedané. Potom však objavíte nejaký zvláštny mix štýlov, ktorý kombinuje známe a nepočuté. To je prípad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie