Denník N

Od tragického pádu Luďka Čajku, ktorý zmenil pravidlá hokeja, uplynulo 30 rokov

Luděk Čajka tragicky spadol 5. januára 1990.

Na košickom zimnom štadióne vládlo desivé ticho. Diváci a hráči boli svedkami hroznej udalosti. Do konca zápasu medzi Košicami a Zlínom zostávali necelé tri minúty a za bránu hostí sa hnal obranca Luděk Čajka.

V pätách mal košického útočníka Antona Bartánusa, ktorý sa chcel dostať k puku prvý a zabrániť tak zakázanému uvoľneniu – také boli vtedy pravidlá. V tých rokoch šlo o bežnú situáciu, akých videli v hokejových zápasoch diváci desiatky. Tentoraz mala tragické následky.

„Bola to úplne obvyklá situácia a medzi oboma nebol žiaden bezprostredný konflikt. Čajka náhle stratil rovnováhu, zrejme vošiel do ryhy v ľade a bez akejkoľvek koordinácie narazil do mantinelu,“ opisoval podľa webu Lidových novin rozhodca stretnutia Dušan Skáčani.

Čajka zostal po nekontrolovanom náraze do mantinelu nehybne ležať. Okamžite sa k nemu zbehli lekári, ktorí ho začali na ľade oživovať. Celý štadión bol v šoku, vydesení hokejisti všetko sledovali so slzami v očiach.

„Bol som na ľade. Luděk sa snažil dokorčuľovať puk, spadol pre horšiu kvalitu ľadu, ale taktiež únavu. Spočiatku sme si mysleli, že to nebude také vážne, až po vyšetrení v nemocnici sa ukázalo, že situácia je kritická,“ povedal pre český denník Sport vtedajší hráč Zlína Rostislav Vlach.

Mohol odísť do NHL

Čajku previezli do košickej nemocnice a ešte v ten istý deň, 5. januára 1990, ho operovali dve a pol hodiny. V dôsledku tvrdého nárazu prišlo k rozsiahlemu poškodeniu miechy, zlomeniu krčných stavcov a ochrnutiu všetkých končatín. Čajka bol v hlbokom bezvedomí.

„Potom ho prijali na ARO, ale bolo jasné, že jeho zranenie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie