Denník N

Presviedča Slovákov v zahraničí, aby sa nevykašľali na voľby: Poslanci netušili, že nemôžeme voliť

Samuel Zubo. Foto - archív SZ
Samuel Zubo. Foto – archív SZ

V zahraničí žije odhadom 300-tisíc slovenských občanov. Na to, aby mohli hlasovať v parlamentných voľbách, im stačí požiadať o hlasovací preukaz. Na internete to vybavia za tri minúty.

Parlamentné voľby sú jedinými voľbami, v ktorých Slováci a Slovenky môžu voliť aj zo zahraničia. Samuel Zubo pred trinástimi rokmi odišiel žiť do Prahy a dnes vedie kampaň, v ktorej ľudí zo Slovenska vyzýva, aby si vybavili hlasovací preukaz a využili svoje právo voliť. Požiadať oň môžu už len do 10. januára, napríklad na stránkach Srdcom doma alebo Slovensko.Digital.

Zo zahraničia slovenskí občania nemôžu voliť v prezidentských ani v komunálnych voľbách, v referende ani vo voľbách do VÚC. Zubo s občianskym združením Srdcom doma preto podal podnet na Ústavný súd a snaží sa politikov presvedčiť, aby zmenili volebný zákon. Minulý rok o potrebe zmeny hovoril premiér, ombudsmanka aj časť poslancov, nič sa však neudialo. Stále teda platí, že ak chcú Slováci a Slovenky žijúci v zahraničí voliť, vo väčšine prípadov musia v deň volieb pricestovať na Slovensko.

Zubo okrem podania na Ústavný súd združením Srdcom doma zbiera aj podpisy pod petíciu za možnosť voliť poštou zo zahraničia vo všetkých voľbách. Doteraz ju podpísalo viac ako 17-tisíc ľudí.

Ste predsedom občianskeho združenia Srdcom doma. Kde sa cítite byť doma vy?

Aj keď som sa do Česka presťahoval pred asi trinástimi rokmi, stále som srdcom na Slovensku. Množstvo ľudí sa po krátkej kariére v zahraničí stále obzerá za svojou rodinou a priateľmi, ktorí sú na Slovensku, a navštevuje ich. Stále dúfam, že sa na Slovensko budem môcť vrátiť. Mojou silnou motiváciou je moja dcéra, ktorá má deväť rokov a cíti, že je Slovenka.

Prečo ste odišli?

Keď som sa pred trinástimi rokmi rozhodoval, čo ďalej s mojím životom, pracoval som na ministerstve vnútra v Banskej Bystrici vo vývojárskom centre. Tam som sa stretol s – nazvime to – obrovským plytvaním zdrojmi. Bol som z toho veľmi znechutený. Keď som zisťoval, kde inde by som sa vedel v Banskej Bystrici uplatniť, tak som zistil, že o moje služby tam nie je záujem. Pozrel som sa aj do Bratislavy, ale ako Stredoslováka ma veľmi nevábila. V tom čase bol veľký odliv Slovákov do zahraničia a Praha bola najväčším mestom, v ktorom som už mal veľa priateľov, známych a spolužiakov z vysokej školy. Bola to teda rýchla voľba.

V akej oblasti dnes podnikáte?

V oblasti informačnej techniky. Som konzultantom, ktorého si firmy najímajú na to, aby som vytvoril analýzu procesov a aby som im navrhol softvérové riešenia, ktoré budú zavádzať.

Členovia občianskeho združenia Srdcom doma počas koncertu pre prezidentku Zuzanu Čaputovú v Prahe v lete 2019. Foto – archív Samuela Zuba

V zahraničí žijete už trinásť rokov a nie ste si istý, že sa vrátite. Prečo vám záleží na tom, akí politici budú Slovensku vládnuť?

Mám tam rodinu, priateľov. Slovenská republika ovplyvňuje môj život, pretože som jej občanom. Má na mňa pomocou zákonov dosah aj v Česku. Môže rozhodnúť o tom, či moje dieťa bude mať slovenské občianstvo alebo či ho ja stratím. Navyše podnikám aj na Slovensku. Takže ma veľmi zaujíma, aké Slovensko bude, keď sa tam vrátim.

Zo zahraničia je možné hlasovať len v parlamentných voľbách. Počas ostatných volieb ste sa vracali na Slovensko?

V parlamentných voľbách v roku 2016 som volil zo zahraničia, počas tých zvyšných volieb musím cestovať. Naša legislatíva je bohužiaľ v porovnaní s inými európskymi krajinami a aj s mnohými štátmi sveta zväzujúca. Aj keď máme v rámci Európskej únie slobodu pohybu, naši poslanci občanov obmedzujú, pretože v čase volieb musia byť na Slovensku. Nehovoriac o tom, že je neekologické len pre voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie