Denník N

Spôsobov, ako sa môže Irán pomstiť, je veľa, nečakajme však tradičný konflikt s jasným bojiskom

Irán sľuboval za smrť generála Solejmáního tvrdú pomstu. Foto - AP
Irán sľuboval za smrť generála Solejmáního tvrdú pomstu. Foto – AP

Najväčšou otázkou nie je, ako Irán zaútočí, ale čo potom urobí Trump. „Ak nemá novú stratégiu, atentát na iránskeho generála nebol najmúdrejší ťah,“ hovorí izraelský expert Yossi Melman.

„Irán bude Američanov za smrť kľúčového generála Kásema Solejmáního trestať, kdekoľvek mu budú na dosah,“ nechal sa počuť jeden z veliteľov Iránskych revolučných gárd, ktorých zahraničné útoky Solejmání riadil.

Je jasné, že Spojené štáty svojím raketovým útokom dronmi na letisku v Bagdade prekročili z pohľadu Teheránu červenú čiaru a Iránci budú chcieť reagovať.

Na území krajiny, ktorá im na to nedala povolenie, sa rozhodli pre cielené zabitie svojho cieľa. Ako by však mohol Irán reagovať?

Iránski predstavitelia vyhlasujú, že údajne majú jasnú predstavu, ako zaútočia. „Na dosah máme nejakých 35 cieľov a Tel Aviv,“ vyhlásil veliteľ gárd Gholámalí abú Hamza.

Irán sa tradične vyhráža aj Izraelu, ktorého politici, vrátane premiéra Benjamina Netanjahua, smrť Solejmáního privítali. Opatrne však očakávajú dôsledky atentátu zo štvrtkovej noci.

Má vôbec Trump stratégiu?

Odvetný útok by mohol mať rôznu podobu a nemusel by byť len jeden.

Objavujú sa obavy z úplnej vojny; tento scenár sa často vykresľuje ako skôr nepravdepodobný, pretože nie je výhodný ani pre jednu stranu. Ak sa jedna zo strán nepreráta a výsledkom nebude nový cyklus vražedných akcií, ktorý bude ťažké zastaviť.

Ak americký prezident Donald Trump nemá premyslenú novú dôkladnú stratégiu pre Blízky východ, z ktorého chcel už vojensky odísť, podľa izraelského analytika Yossiho Melmana nebolo zabitie iránskeho generála práve najmúdrejším ťahom.

Veliteľ Iránskych revolučných gárd napríklad spomenul, že by mohli zasiahnuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie