Denník N

Nedeľná nekázeň: Aké novoročné predsavzatia by si dali zvieratá

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kostol a Cirkev tu nie sú na to, aby druhým násilne vstupovali do života formou „ja ti spravím predsavzatie, čo máš urobiť“, ale majú pomáhať tak, aby sme mali dôvod na vďačnosť a posilnili si svoje medziľudské vzťahy.

Manželia sa rozprávajú o novoročných predsavzatiach a manželka hovorí svojmu drahému: „Spravme si pre každého jedno, aby to nebolo také ťažké. Ty prestaneš piť a ja ti prestanem kupovať cigarety.“ Toto je presne princíp, prečo novoročné predsavzatia nefungujú. Chceme druhým alebo aj sebe zasahovať do života a hrať sa na Boha. Viac funguje vďačnosť. Vďačnosť vytvára vzťah, lebo dovoľujeme druhým, aby nám dobre robili v živote, a tešíme sa z ich pomoci.

Aj duchovné priestory ako kostol a Cirkev tu nie sú na to, aby druhým násilne vstupovali do života formou „ja ti spravím predsavzatie, čo máš urobiť“, ale majú pomáhať tak, aby sme mali dôvod na vďačnosť a posilnili si svoje medziľudské vzťahy.

Do nového roka máme očakávania. Nevieme, čo nám prinesie, ale srdce čaká a túži. Na jednej maľbe sa dievčina pýta plačúcej kamarátky: „Kto ťa zranil?“ – „Moje vlastné očakávania.“ Očakávanie je prejav dôvery v dobrotu ľudí a Boha, že nám tento rok pohladia srdce. Manželia si pripíjajú na Nový rok a manželka zrazu zosmutnie. „Práve som si uvedomila, že mám všetky svoje šaty z minulého roka.“ A jej drahý bude mať čo robiť, aby splnil jej očakávania. Aj srdce potrebuje do nového roka nové šaty radosti. Ľudia prestávajú chodiť do kostola, lebo stratili očakávanie dobra a právnického systému pseudomoralizmu má každý dosť. Nechcú sektu, chcú rodinu.

Ja aj trochu rozumiem kňazom a duchovným, ktorí náboženstvo berú len ako dedičstvo otcov, iba ako jednu veľkú posvätnú tradíciu, ktorú treba chrániť, a sami seba vnímajú ako vrčiaceho strážneho psa, ktorý pohryzie každého, kto vstúpi do jeho revíru. Ale nejaví sa mi to správne. Duchovný priestor by mal skôr zachytiť volanie ľudského srdca po láske a prijatí. A stretnutie s druhým človekom je príležitosťou, nie ohrozením. Každý človek je obohatením, nikto nie je nepriateľom. To ustavičné hľadanie nepriateľa a skupiny ľudí, proti ktorým treba bojovať a chrániť si to svoje, je odvekou chorobou zraneného ľudského srdca.

Tak aké predsavzatia si dať na rok 2020? A či vôbec, aby to nebolo gýčovité? Nezapriem, že mám rád zvieratá, a tak ma oslovila jednoduchá fotka na Facebooku, ktorá to vystihuje aj pre nás. Bolo tam šesť zvieratiek a ich novoročné predsavzatia.

Psík hovoril: „Milovať všetkých a byť milovaný ešte viac.“ Áno, aj keď o tej láske je toľko toho napísané a každá pesnička v rádiu je buď o naplnenej, alebo o zranenej láske, aj tak je to to najdôležitejšie a každý mi dá za pravdu, že zmyslom života je milovať a byť milovaný.

Ďalej tam bol žralok, ktorý hovoril: „Zlepšiť si imidž vo verejnej mienke.“ Áno, na pocit šťastia potrebujeme byť aj pozitívne ocenení a prijatí našimi drahými a byť akceptovaní v skupine či spoločenstve, kde sa nachádzame. Jeden pre druhého sme si darom a chceme ním byť aj v nasledujúcom roku.

Slimák hovoril: „Vplaziť sa nepozorovane do domu a zanechať svoju stopu tak, aby všetci vedeli, že som sa plazil.“ Áno, chceme v tomto svete zanechať svoju stopu. Chceme zanechať stopu lásky. Chceme, aby sme stále žili v srdciach druhých ako príjemná priateľská spomienka. Chceme po sebe zanechať dobro. Nikto si nebude pamätať náš stav, naše tituly, naše náboženstvo, ale každý si zapamätá našu stopu dobra či zla, čo sme zanechali.

Králik hovoril, že chce robiť čím viac malých králikov. Áno, láska je plodná. Zanecháva po sebe ovocie lásky. Manželia majú deti, učitelia vychovajú novú generáciu, lekári darujú zdravie. Navzájom sa obohacujeme podľa svojho stavu, schopností a hlavne ochoty.

Tyrannosaurus rex dodal, že chce posilňovaním vytrénovať svoje predné končatiny a hlavne prestať byť vyhynutý. Chceme život. Najhoršie je, ak sme stále živí a predsa v nás niečo zomrelo. Smútok je takým stavom. Chceme sa aj dnes vedome rozhodnúť pre radosť.

A najkrajšie posolstvo priniesla mačka: „Ja nepotrebujem žiadne predsavzatie, už som úplne dokonalá.“ Základom každého vzťahu, každej lásky je najprv pozitívne sebaprijatie. A to želám a vyprosujem každému jednému z nás do nového roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie