Denník N

Za každé eso dvesto dolárov obetiam požiarov. Austrálii pomáhajú tenisti, herci aj okolité krajiny

Na leteckej snímke z 30. decembra 2019 je lesný požiar v austrálskom meste Bairnsdale. Foto – TASR/AP
Na leteckej snímke z 30. decembra 2019 je lesný požiar v austrálskom meste Bairnsdale. Foto – TASR/AP

Austrália stála po našom boku počas príšerných okamihov v roku 2019 a my jej to teraz vrátime, hovorí novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Zničujúce požiare si vyžiadali najmenej 23 obetí.

Tohtoročné odovzdávanie Zlatých glóbusov sa začalo netypickým príhovorom komika Rickyho Gervaisa, ktorý galavečer uvádzal.

„Vašou úlohou nie je poučovať verejnosť. Neviete nič o reálnom svete, väčšina z vás strávila v škole menej času ako Greta Thunbergová. Takže ak vyhráte, zoberte si cenu, poďakujte svojmu agentovi, Bohu a vypadnite,“ vyzýval filmových tvorcov.

Počas galavečera sa pripravoval na požiare

Jedným z ocenených bol austrálsky herec Russell Crowe, ktorý získal cenu za najlepší herecký výkon v seriáli The Loudest Voice (Najsilnejší hlas).

V novembri pritom prišiel, podobne ako tisíce ďalších Austrálčanov, o strechu nad hlavou. Mohli za to ničivé požiare, pri ktorých v krajine od začiatku leta zomrelo 23 ľudí a zhorelo 8,4 milióna hektárov pôdy.

Cenu si osobne neprevzal, spolu s rodinou sa totiž pripravoval na ďalšie ničivé požiare. Jeho ďakovná reč, ktorú prečítala Jennifer Annistonová, však patrila k najsilnejším okamihom večera.

„Ujasnime si jednu vec – táto tragédia v Austrálii súvisí s klimatickou zmenou,“ odkázal. „Musíme konať na základe vedy, presunúť svetovú pracovnú silu do obnoviteľnej energie a brať ohľad na našu planétu. Je niečím jedinečným a výnimočným.“

Na herca nadviazala ďalšia Austrálčanka Cate Blanchettová: „Špeciálne by som chcela spomenúť dobrovoľníkov v epicentre austrálskej klimatickej katastrofy. Pochopiteľne, keď jedna krajina čelí takejto katastrofe, týka sa to nás všetkých.“

Je to väčšie ako tenis

V Austrálii začiatkom januára odštartovala nová tenisová sezóna a aj športovci sa musia vyrovnať s následkami prírodnej katastrofy.

Tento týždeň museli organizátori presunúť turnaj v Canberre do 600 kilometrov vzdialeného mesta Bendigo. V hlavnom meste totiž miera znečistenia ovzdušia dvadsaťnásobne prekonala škodlivú hranicu.

„Bolo to veľmi ťažké, ale správne rozhodnutie. Zdravie hráčov, fanúšikov, dobrovoľníkov a organizátorov je vždy prioritou,“ citoval denník Canberra Times šéfa austrálskeho tenisu Kima Kachela.

Ohrozené je aj Australian Open – jeden zo štyroch najväčších tenisových turnajov na svete. Koná sa v Melbourne, ktorého okolie takisto postihli rozsiahle požiare. Kvalita ovzdušia je tu podľa odborníkov „veľmi zlá“.

Turnaj má odštartovať 20. januára. Avšak aj jeho sedemnásobný víťaz Novak Djoković apeluje na organizátorov, aby tento dátum prehodnotili.

„Vzhľadom na extrémne počasie a podmienky to treba zvážiť,“ povedal podľa ABC News. „Viem, že náročné podmienky z hľadiska kvality ovzdušia sú aj v Číne, ale toto je iné. Nikdy som nič podobné nezažil.“

„Presunutie turnaja je zrejme úplne posledná možnosť, ale ak ide o zdravie hráčov, musíme sa o nej rozprávať. Pre organizátorov to nie je jednoduché, pretože musia dodržiavať kalendár. Zdravie sa však týka všetkých,“ dodal druhý hráč svetového rebríčka.

Súhlasí s ním ženská svetová jednotka Ashleigh Bartyová. „Ak by sa aj začiatok turnaja posunul o deň či dva, nič by sa nestalo. Záleží len na tom, aby boli Austrálčania v bezpečí,“ povedala podľa USA Today.

Bartyová zároveň sľúbila, že prispeje obetiam požiarov čiastkou, ktorú zarobí na práve prebiehajúcom turnaji v Brisbane. Víťaz zinkasuje zhruba 220-tisíc eur.

Jej krajan Nick Kyrgios venuje obetiam požiarov za každé svoje eso 200 dolárov (asi 180 eur). Pri piatkovej výhre na turnaji ATP Cup nad Nemcom Janom-Lennardom Struffom ich mal na svojom konte dvadsať. To znamená viac ako 3,5-tisíc eur.

Po zápase sa Kyrgios rozplakal. „Ak mám byť úprimný, na tenis sa mi teraz koncentruje len veľmi ťažko. Po každom ese som rozmýšľal nad tým, čo sa deje,“ hovoril v rozhovore na kurte.

„Všetko to ide rodinám, hasičom, zvieratám, komukoľvek, kto prišiel o svoj domov a rodinu. Je to väčšie ako tenis.“

Ku Kyrgiosovi sa pridali ďalší austrálski tenisti a tenistky, ktorí budú tiež prispievať za esá. Alex de Minaur venuje za každé z nich 250 dolárov (asi 220 eur), Samantha Stosurová 200 dolárov (asi 180 eur). Sumu 200 dolárov (asi 180 eur) za každé eso sľúbila aj Češka Karolína Plíšková.

Prispievajú aj iné vplyvné osobnosti. Austrálska komička Celeste Barberová na svojich sociálnych sieťach vyzbierala pre dobrovoľníckych hasičov vyše 22 miliónov eur. Prispelo takmer 900-tisíc ľudí.

Americká speváčka Pink venovala 500-tisíc amerických dolárov (asi 447-tisíc eur). Rovnakou čiastkou prispela aj herečka Nicole Kidmanová.

Nový Zéland, USA aj Francúzsko

Reagujú aj okolité krajiny. Nový Zéland poslal do Austrálie ďalších 22 hasičov, už predtým ich tam bolo 157.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová podľa denníka Guardian uviedla: „Už len sledovať z diaľky to bolo zničujúce – môžeme sa iba domnievať, aké to je zažiť na vlastnej koži. Austrália stála po našom boku počas príšerných okamihov v roku 2019 a my jej to teraz vrátime.“

Aj Nový Zéland sužovali od februára do marca ničivé požiare, pri ktorých zhorelo 2 400 hektárov pôdy. Počas roka vypukla epidémia osýpok, ktorá od januára do septembra postihla vyše tisíc osôb, a v decembri vybuchla sopka White Island. Zomrelo 19 ľudí a dvaja sú stále nezvestní.

James Marape, premiér Papuy Novej Guiney, oznámil, že je pripravený poslať do Austrálie tisíc vojakov a hasičov. Pomoc prisľúbili aj Vanuatu, Singapur či Fidži.

Ešte v sobotu CNN uviedlo, že do oblastí sužovaných požiarmi vycestovalo aj dvadsať skúsených hasičov z Kalifornie. V Austrálii sú už dlhšie odborníci zo Spojených štátov amerických aj z Kanady.

Ozval sa i francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Vyjadrujem svoju solidaritu Austrálčanom, ktorým požiare ničia krajinu. Dnes ráno som zavolal Scottovi Morrisonovi (austrálskemu premiérovi – pozn. red.) a ponúkol som mu našu okamžitú pomoc v boji proti požiarom, aby sme ochránili ľudí aj biodiverzitu,“ napísal v nedeľu na Twitteri.

Ako počas studenej vojny

Poslanec austrálskeho parlamentu Mike Kelly pritom žiada, aby pri požiaroch pomáhalo viac mladých ľudí.

Podľa informácií portálu The Age z decembra minulého roka je len jeden z desiatich dobrovoľníckych hasičov v Novom Južnom Walese mladší ako 25 rokov. Ich priemerný vek prevyšuje 50 rokov.

„Znepokojuje ma starnutie dobrovoľníkov. Potrebujeme oveľa viac mladých,“ komentoval vo svojom príspevku na Facebooku.

„Naša reakcia na krízu s požiarmi nie je vhodná ani udržateľná, aby sme ju zvládli. Čelíme existenčnej hrozbe, ktorá si vyžaduje mobilizáciu celého národa na úrovni 2. svetovej vojny.“

„Snaha, ktorú musíme vyvinúť, je podobná organizovaniu civilnej obrany pod hrozbou jadrových útokov počas studenej vojny. Teraz sme sa ocitli uprostred naozaj horúcej vojny.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Požiare v Austrálii

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie