Denník N

Trump hrozí zničením iránskych pamiatok, Irán medzitým odstúpil od jadrovej dohody

Donald Trump. Foto – TASR/AP
Donald Trump. Foto – TASR/AP

Dolná komora amerického kongresu bude hlasovať o rezolúcii, ktorá by obmedzila vojenské akcie prezidenta Trumpa.

Na jar roku 2015 sa svet zdesene prizeral, ako extrémisti zo samozvaného Islamského štátu ničia vzácne staroveké pamiatky. V irackom Mosule kladivami rozbíjali sochy staré 2700 rokov, vypálili knižnicu s tisíckami vzácnych zbierok a buldozérmi sa pustili do archeologických vykopávok v Nimrúde.

Vyčíňanie radikálov vtedy odsúdil Európsky parlament aj OSN. Šéfka UNESCO Irina Boková sa vyjadrila, že je to „viac než len kultúrna tragédia“.

Dnes to vyzerá tak, že podobného kroku by sa neštítil ani americký prezident Donald Trump.

Po tom, čo americký dron zavraždil kľúčového iránskeho generála Kásema Solejmáního, Irán sľúbil Spojeným štátom odvetu. Na to Trump pred novinármi v lietadle Air Force One pohrozil, že možnou reakciou bude aj útok na iránske kultúrne pamiatky.

„Oni môžu zabíjať našich občanov. Oni môžu mrzačiť a mučiť našich občanov. Oni môžu vyhadzovať našich občanov do vzduchu. A my nesmieme siahnuť na ich pamiatky? Takto to nefunguje,“ povedal v pondelok ráno americký prezident.

Na to sa ozvalo aj samotné UNESCO a Trumpovi pripomenulo, že Spojené štáty podpísali dohody, ktorými sa zaviazali, že v prípade vojnového konfliktu nebudú poškodzovať kultúrne dedičstvo iných krajín.

Trump ešte predtým na Twitteri upozornil, že odveta za prípadný iránsky útok na americkú „osobu alebo cieľ“ bude možno „neprimeraná“.

„Tieto moje odkazy poslúžia ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie