Denník N

Američania urobili veľkú chybu a všetci to pocítime, hovorí bývalý veľvyslanec pri NATO

Tomáš Valášek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Valášek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek otvorene kritizuje Spojené štáty za atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního. Aliancia by Trumpovi mala dať jasne najavo svoju nevôľu, vraví zahraničnopolitický expert strany Za ľudí.

Slovensko v tichosti stiahlo vojakov z Iraku. Bol to od vlády premiéra Pellegriniho správny krok? 

Ich misia je nateraz pozastavená, takže neviem, či malo zmysel ostávať v Iraku a vystavovať sa riziku. Pokiaľ svoje kroky koordinovali s ostatnými spojencami, tak to dáva zmysel. Viacero krajín sa možno rozhodne podobne, ak tak už neurobili. Slovenská vláda by však mala spresniť, či ide o dočasné stiahnutie, a vysvetliť, za akých okolností sa vojaci do Iraku vrátia, ak sa vrátia, a čo je ich úlohou v krajine. Lebo bez tohto dodatku sa dá presun našich vojakov interpretovať rôzne. Aj ako definitívny odchod.

Zúženie svojej misie schválilo aj Nemecko, ktoré stiahlo časť vojakov do Kuvajtu a Jordánska. Nemá už teda zmysel zostávať v Iraku?

Je možné, že podmienky v Iraku sa natoľko zhoršia, že ďalšie pôsobenie síl Aliancie už nebude možné. Aj iracká vláda môže stiahnuť žiadosť o ich vyslanie. Takže teraz je všetko otvorené. Aj preto si myslím, že zabitie Solejmáního bolo chybou. Je možné, že spojenci sa tým pripravili o možnosť zastaviť návrat ISIS-u do Iraku.

Predseda SNS a Národnej rady Andrej Danko navrhoval stiahnuť slovenských vojakov slovenským špeciálom a Pellegriniho obvinil, že je zbabelec. Nebolo by však unáhlené a zbabelé z našej strany, keby sme to urobili bez konzultácie s našimi spojencami?

Okamžité stiahnutie hneď po útokoch by bolo chybou hneď z dvoch príčin. Po prvé, zbrklé vyslanie našich vojakov na iracké cesty,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie