Denník N

Američania posielajú na Blízky východ posily. Kde na nich môže Irán zaútočiť?

Američania majú v regióne asi 50-tisíc vojenských príslušníkov, najviac v Kuvajte a Katare, najzraniteľnejší sú však zrejme v Iraku.

V deň pohrebu zavraždeného generála Kásema Solejmáního Iránci opäť pohrozili odplatou. Vysokopostavený predstaviteľ krajiny pre štátnu agentúru Fars povedal, že zvažujú 13 scenárov.

A aj tá najslabšia možnosť bude „historickou nočnou morou pre Američanov“, povedal podľa Guardianu Alí Šamchání, tajomník Najvyššej národnej bezpečnostnej rady.

„Pomstíme sa, bude to tvrdá a rozhodná odplata,“ povedal šéf Iránskych revolučných gárd generál Husajn Salámí smútiacemu davu, v ktorom pri tlačenici a zrážke zahynulo 40 ľudí.

Podľa odborníkov je možné, že Iránci zaútočia priamo alebo cez svojich spojencov na niektorú vojenskú základňu Spojených štátov na Blízkom východe. Na výber ich majú niekoľko.

Hoci niektoré mapy kolujúce na internete, podľa ktorých majú Američania základne aj v Pakistane, Uzbekistane či Tadžikistane, sú klamlivé, USA majú na Blízkom východe celkovo desaťtisíce vojakov. Denník New York Times píše, že momentálne ich je 50-tisíc, aj keď dodáva, že počet kolíše. Záleží to napríklad na tom, či sa tam nachádzajú lietadlové lode.

Nové posily

Podľa denníka za posledné dni Spojené štáty rozhodli o vyslaní ďalších 4500 vojenských príslušníkov na Blízky východ. Navyšovanie jednotiek sa začalo ešte pred útokom.

Ich cieľom bude posilniť americké základne, stanovištia či letiská. Ako dodáva New York Times, majú mať obranné úlohy a nateraz sa pre ne neplánujú útočné operácie v teréne. Najviac ich smeruje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie