Denník N

Krasokorčuliarska hviezda v sedemnástich vyhorela. Nestačí na mladšie pretekárky

Alina Zagitovová na olympiáde v Pjongčangu 2018. Foto - AP Photo/Bernat Armangue
Alina Zagitovová na olympiáde v Pjongčangu 2018. Foto – AP Photo/Bernat Armangue

Má ešte len sedemnásť, no jej športová kariéra je už možno na konci. Ruská krasokorčuliarka Alina Zagitovová sa v roku 2018 stala olympijskou víťazkou a vlani majsterkou sveta, no teraz na neurčitý čas prerušila kariéru.

Dôvod? Nestačí na mladšie reprezentačné kolegyne. Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová majú ešte len pätnásť a Aľona Kostorná šestnásť, ale začínajú vládnuť ženskému krasokorčuľovaniu.

Už v detskom veku sa naučili skákať štvorité skoky a trojité skáču s čoraz väčšou samozrejmosťou. Na decembrovom finále Grand Prix v Turíne získali všetky tri medaily.

„Keď bola Alina mladšia, na štvorité skoky u žien nikto ani nepomyslel,“ vysvetlil podľa NBC Zagitovovej choreograf Daniil Gleichengauz.

„Učila sa v tom čase najťažšie skoky. Potom sme sa sami seba pýtali, čo ďalej. Mysleli sme, že príde doba štvoritých skokov, a začali sme ich učiť novú generáciu. Naučili sa ťažšie skoky,“ dodal.

Olympiáda? Ani vodu nepila

Zagitovová aj spomenuté tri mladšie kraskorčuliarky prešli výchovou trénerky Eteri Tutberidzeovej, ktorú často kritizujú, že mladé dievčatá trénuje príliš drasticky a tie potom v mladom veku skončia ako opotrebované a nepotrebné.

Známym príkladom je Julia Lipnická, ktorá v pätnástich získala zlato v súťaži tímov na olympiáde v Soči 2014 a striebro na MS, ale po niekoľkoročnom trápení s anorexiou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie