Denník N

Rok 2020 – na jednej lodi, ale v rukách fortúny

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

K radikálnym zlepšeniam v demokracii nedochádza. Pozitívne zmeny sú pomalé a vo svojej podstate dosť nudné, avšak na prežitie demokracie zásadné.

Autor je rektor BISLA a vydavateľ časopisu Kritika & kontext

Na začiatku roka si prajeme všetko najlepšie v tom nasledujúcom. Je to milý a formálny rituál, ktorý pomyselne delí obdobie reflexie a nádeje. Tento rok potrebujeme nádej a odhodlanie zároveň. Blížia sa voľby a smer, ktorým sa po nich vyberieme, je neznámy. Opäť stojíme na križovatke a nevieme, či sa v novej dekáde pohneme dopredu k zmene, po ktorej volá prezidentka, alebo sa nám história zopakuje ako fraška.

Predošlý rok by sa dal charakterizovať nasledovne: niektoré médiá si svoju úlohu splnili, polícia a vyšetrovatelia len čiastočne. Naopak, mnohí predstavitelia súdov, prokuratúry, parlamentu a mnohí politici nekonajú tak, ako im káže Ústava či funkcia a malo by kázať svedomie.

Na dôvažok, politické strany a hlavne opozícia na Slovensku tvoria tortu hodnú Čapkovho psíka a mačičky a po niekoľkých sústach vyjednávania a handrkovania si možno po voľbách povieme, že to mohlo byť aj horšie. Nemalo by nám byť útechou, že vláda, ktorá nebude mať kotlebovcov v koalícii, bude lepšia ako tie, čo dnes vidíme v Poľsku či Maďarsku.

Tak ako mnohé iné západné krajiny aj Slovensko je tento rok v rukách fortúny, teda náhody či šťasteny, ktorá sa ťažko ovláda. Niccolò Machiavelli vo vyhnanstve pochopil, že ak je spoločnosť alebo politik v ohrození, musí ovládnuť fortúnu a na ten účel možno použiť akékoľvek prostriedky. Fortúna je morálne a eticky neutrálna a prikloní sa ku komukoľvek. Preto ju chcú na svoju stranu všetci politici aj tí, ktorí chcú pre spoločnosť dobro, ale aj tí, čo chránia len svoje nekalé záujmy. Dnes tu máme navyše garnitúru politikov, ktorí si zachraňujú vlastnú kožu a ak by nebodaj zasvietilo slnko zákona od Štefánikovej mohyly až po Čiernu nad Tisou, skončili by v Leopoldove.

Premrhaný rok 2019

Mal to byť rok 2019, ktorý nás mal výrazne posunúť zo zóny korupcie a politického cynizmu. Pohli sme sa však len o málo a tí, čo nás chcú nechať tápať v minulosti, dnes majú, zdá sa, navrch. Urobia všetko pre to, aby sa zachránili, a nepohrdnú ničím, aby podkopali právny štát. Bohužiaľ, právom zvýraznia neskúsenosť a vzájomnú nevraživosť svojich oponentov a ponúknu populistickú, teda cynickú stabilitu, ktorú sme tu mali predošlú dekádu.

Kočnerova kauza sa viac a viac redukuje na jeho osobu, avšak vieme, že celý Kočner – gauner a podvodník – je len koliesko v stroji, symptóm skorumpovaných inštitúcií a zle fungujúceho právneho štátu. Odsúdenie jeho samotného je dôležité a pozitívne, avšak,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie