Denník N

Mešity, hrobky aj paláce. Čo všetko by mohol Trump v Iráne zničiť?

Interiér v mešite šejka Lotfolláha v Isfaháne. Foto - Denisa Ballová
Interiér v mešite šejka Lotfolláha v Isfaháne. Foto – Denisa Ballová

Napriek tomu, že Irán navštevujú turisti zo zahraničia len výnimočne, na jeho území sa nachádzajú pamiatky dôležité nielen pre iránsku kultúru.

Americký prezident Donald Trump sa vyhrážal Iránu, že zaútočí na jeho kultúrne dedičstvo. Urobil tak v reakcii na hrozby, ktoré Teherán adresoval USA po atentáte na iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního.

Hoci Trumpove slová o útoku na kultúrne pamiatky poprel Pentagón, americký prezident ich zopakoval na Twitteri. Podľa neho majú USA zameraných 52 cieľov, z ktorých niektoré sú „dôležité pre Irán a iránsku kultúru“.

Slová amerického prezidenta sa snažil zmierniť minister zahraničných vecí Mike Pompeo, Trump však svoju hrozbu potvrdil.

„Môžu zabíjať našich ľudí, mučiť a mrzačiť našich ľudí, môžu používať bomby na ceste a bombardovať našich ľudí – a my sa nesmieme dotknúť ich kultúrneho dedičstva. Takto to nefunguje,“ uviedol Trump.

Vojenské útoky na kultúrne pamiatky sú podľa medzinárodného práva považované za vojnové zločiny.

Navyše USA aj Irán podpísali dohody o ochrane kultúrneho dedičstva, a to aj počas konfliktu. Trump však pred dvoma rokmi stiahol USA z UNESCO a odvolával sa na údajnú protiizraelskú zaujatosť.

Ako ISIS a Taliban

V regióne Blízkeho východu dochádza posledné roky k viacerým útokom na kultúrne pamiatky.

Väčšinou za nimi bola teroristická skupina Islamský štát, ktorá sa zameriavala na svätyne, mešity či kostoly. Známe sú napríklad útoky v sýrskej Palmýre, ktorá je na zozname Svetového dedičstva UNESCO a patrí medzi najdôležitejšie historické mestá na svete. Je to takzvaná oáza v strede ničoho, ktorá bola dôležitou zástavkou v púšti pre karavány smerujúce k stredomorskému pobrežiu od Eufratu. Staroveké mesto v roku 2011 obsadili teroristi Daíšu, o päť rokov neskôr ju oslobodila sýrska armáda a odmínovala.

Práve pre tieto vojnové zločiny iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf prirovnal Trumpa k Islamskému štátu.

Kultúrne dedičstvo ničí aj Taliban, a to hlavne v Afganistane, kde odpálili napríklad najväčšie sochy Budhu na svete v provincii Bámján. Sochy zo 6. storočia boli vytesané do skalného masívu a proti ich zničeniu v roku 2001 bolo nielen OSN, ale aj viacero moslimských štátov.

Jedinečné pamiatky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie