Denník N

Programátorka kryptomeny: Nemám obavy z umelej inteligencie, ale z prístupu ľudí, ktorí idú do extrémov

Anna Kazlauskas. Foto - archív A. K.
Anna Kazlauskas. Foto – archív A. K.

„Nie je to tak, že nám umelá inteligencia vezme prácu. Ťažké bude len prechodné obdobie medzi zánikom starých a vznikom nových pracovných miest,“ hovorí 22-ročná kanadská programátorka Anna Kazlauskas. 

Podcasty nájdete na: Apple Google Spotify Podbean RSS

Ste programátorka v oblasti kryptomien, ktorá je pre bežných ľudí neznáma. Čo to teda je?

Zjednodušene poviem, že kryptomeny ponúkajú decentralizovaný menový systém, ktorému stále môžete dôverovať.

Predstavte si, že mi podáte jednoeurovú mincu. Ja ju budem držať v ruke, už je moja, vy ste ju pustili a vaša už nie je. To je možné v reálnom svete. V tradičnom digitálnom systéme vám euro musím previesť kreditnou kartou. Prejdem ňou cez kartový terminál alebo online zadám jej údaje a banke tak poviem, že vám chcem zaplatiť túto sumu. Vy následne dostanete potvrdenie, že dané peniaze sú vaše. To je transfer.

Podstatou tohto digitálneho systému je, že my obe musíme dôverovať spoločnosti, ktorá vydala a riadi spomínanú kreditnú kartu. Tomu hovoríme spoľahlivá alebo bezpečná tretia strana. Nemôžeme si to euro digitálne vymeniť priamo, nie je nám umožnený priamy, takzvaný peer-to-peer styk.

Kryptomena priamu výmenu, teda priamu peer-to-peer transakciu umožňuje. Nie je na to potrebná žiadna tretia strana.

Ide vždy o výmenu eur? Prečo vlastne hovoríme o kryptomene?

Predstavte si, že vám chcem poslať nejakú sumu peňazí. Keby som bola podvodník, poslala by som ich len „akože“. Vy by ste ich chceli použiť, ale v podstate by ste tie peniaze nemali, lebo by som ich stále mala ja. Nevedeli by ste preukázať ich vlastníctvo. Reálne by prevod odo mňa k vám proste neprebehol. Najväčší problém, ako zabezpečiť reálne uskutočnenie priameho prevodu, vyriešil Bitcoin.

Vytvoril akýsi zoznam, na ktorom je moje meno s údajom, že vlastním Bitcoin istého čísla. Keď urobím prevod, tak sa tento zoznam prepíše a ako majiteľka Bitcoinu daného čísla budete uvedená vy. Ale iba ak my obe skontrolujeme a potvrdíme zápis na tomto zozname, bude jasne preukázané a potvrdené, že prebehol prevod daného Bitcoinu odo mňa k vám.

Tu však vyvstáva problém, kto bude tento zoznam spravovať a kontrolovať. Vyriešilo sa to tak, že každý v systéme má svoj zoznam. Teda zoznamov je veľa a ich kontrola prebieha tak, že sa porovnávajú zápisy a vychádza sa z počtu rovnakých zápisov o vlastníctve Bitcoinu daného čísla. Ak teda povedzme existuje sto zoznamov, ktoré hovoria, že majiteľkou ste vy, a len jeden, podľa ktorého som majiteľkou ja, je jasné, že daný Bitcoin je váš.

Toto je technológia blockchain v praxi? 

Áno, spomínaný zoznam je blockchain. Je to taká „distribuovaná účtovná kniha“.

Ľudia sú zvyknutí na tradičné meny. Svoj majetok vnímajú v eurách, v dolároch, alebo v iných bežných menách. Prečo by mali uvažovať v kryptomenách? Prečo by tento spôsob prevodu mal byť lepší ako tie, na ktoré sme zvyknutí? 

Pre ľudí je povedzme euro praktické, pretože na ňom stojí a funguje európska ekonomika. Euro používate, je v ňom udaná hodnota tovaru a služieb, ktoré kupujete, viete sa v týchto hodnotách orientovať, viete, že euro má relatívnu stabilitu, viete predvídať zmeny. Existuje však aj trend na vytvorenie stabilnej kryptomeny, ktorej hodnota bude viazaná na stabilné aktívum ako euro. Vzniklo by niečo ako „krypto-euro“.

Myslíte si, že kryptomeny sú budúcnosť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Technológie

Životy žien

Veda

Teraz najčítanejšie