Denník N

Odmietol veľkokluby, lebo bez Ríma nedokázal žiť. S futbalom končí Daniele De Rossi

Daniele De Rossi sa lúči s fanúšikmi AS Rím. Foto - Riccardo Antimiani/ANSA via AP
Daniele De Rossi sa lúči s fanúšikmi AS Rím. Foto – Riccardo Antimiani/ANSA via AP

Tento týždeň ukončil kariéru Daniele De Rossi (36), jeden z najlepších hráčov talianskej Serie A v 21. storočí. Hoci od leta pôsobil v argentínskom klube Boca Juniors, celú ju strávil v AS Rím, podobne ako ďalšia klubová legenda Francesco Totti.

O De Rossim sa v Ríme vždy hovorilo ako o budúcom kapitánovi, mužovi, ktorý povedie mužstvo po Tottiho konci. Keďže ten sa rozlúčil až v sezóne 2016/2017, De Rossi odohral najlepšie roky v jeho tieni.

Hráčov ako De Rossi či Totti je už v modernom futbale málo. V Taliansku môže byť príkladom slávny obranca AC Miláno Paolo Maldini, v Anglicku Frank Lampard so Stevenom Gerrardom. De Rossi pred odchodom do Argentíny odohral za prvý tím AS Rím 616 zápasov a z klubu neodišiel, hoci mal veľa zaujímavých ponúk. Zostal, aj keď si nemohol užívať ligové tituly či víťazstvá v Lige majstrov.

Bol technicky skvele vybaveným futbalistom, ale báli sa ho aj pre jeho nasadenie a tvrdosť. „Niektorí mladí hráči ma iritujú,“ povedal v rozhovore pre talianske médiá, z ktorého citoval Daily Mail. „Keď vidím, ako robia živé videá na Instagrame zo šatne pred zápasmi, najradšej by som im dal bejzbalovou pálkou po zuboch.“

Mix Gattusa a Pirla

Potom však dodal: „Keď som začínal ja, všetko bolo inak, ale to bolo pred dvadsiatimi rokmi. Teraz sa dvadsaťročný chlapec dostane do prvého tímu a možno má na Instagrame viac sledovateľov ako Messi. Keď som bol mladý, starší hráči často povedali: ‚Toto nie je ako v našej ére.‘ Ale to je život. Títo 18-roční chlapci sa tiež o dvadsať rokov budú sťažovať na mládež.“

De Rossi chcel na konci minulej sezóny ešte v Ríme zostať, ale klub mu neponúkol predĺženie kontraktu. Zatiaľ čo iní veľkí futbalisti odchádzajú na konci kariéry do Číny, Spojených štátov amerických či arabských krajín, De Rossi si netradične vybral argentínsku Bocu Juniors, jeden z najväčších klubov v Latinskej Amerike. Tam však pre zdravotné problémy nastúpil iba do šiestich duelov.

Argentínski fanúšikovia ho teda už nemohli vidieť na vrchole formy, keď patril k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie