Denník N

V hudbe dnes vládnu ženy. Vyhrávajú ankety, majú čísla aj ceny

Po víkendových Zlatých glóbusoch sa najviac skloňovali nabrúsené vstupy moderátora Rickyho Gervaisa a vojnová dráma 1917. Trochu zaniklo, že cenu pre najlepšiu filmovú hudbu po prvýkrát v takmer 80-ročnej histórii Glóbusov získala žena. Hildur Guðnadóttir ju má právom – okrem Jokera sa vlani postarala aj o ďalší výborný soundtrack, k seriálu Černobyľ.

Potvrdilo sa tým, že na Islande je okrem Björk ďalšia osobitá skladateľka, ale zároveň ešte aj niečo dôležitejšie. Trend, ktorý je zrejmý z minuloročných ankiet a štatistík. Aj najlepšie hodnotenú nahrávku 2019 a najviac streamovaný album urobili ženy – Američanky Lana Del Rey a Billy Eillish. A úplne najzaujímavejšie je, že vo všetkých prípadoch ide o hudbu, ktorá má masový úspech, ale pritom znie úplne inak ako väčšina aktuálnej produkcie v hitparádach.

Ďalší islandský export

Nejde o žiadne povinné kvóty, ale o autorky výrazné osobnosti. Hildur Guðnadóttir na Zlatých glóbusoch zatienila nominovaných kolegov Alexandra Desplata a Thomasa Newmana, ktorí patria medzi najznámejších súčasných skladateľov filmových soundtrackov.

Kto sleduje nezávislú hudobnú scénu na Slovensku, vie, že táto Islanďanka už dvakrát hrala v Bratislave. Na festivale Next 2008 s projektom Angel a o tri roky neskôr sa vrátila do bratislavskej A4-ky na sólový večer. Už vtedy boli zrejmé dve veci. Že má cit pre dobré spolupráce a po boku výrazných osobností sa nestratí a rovnako tak má schopnosť utiahnuť aj samostatný koncert. Zaujímavo pracuje so zvukom svojho violončela a s elektronikou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie