Denník N

Manželia si ubližujú a právnici z toho spravia masaker. Ak ste čerstvo po rozvode, netflixovskú Marriage Story nepozerajte

Scarlett Johansson a Adam Driver. Foto - Netflix
Scarlett Johansson a Adam Driver. Foto – Netflix

Newyorčan Noah Baumbach, považovaný za Woodyho Allena 21. storočia, nakrútil výbornú komediálnu drámu.

Ak si dáte do Googla meno Noah Baumbach, vypadne vám otázka, či je tento Američan ženatý a s kým.

Nie že by bol tak extrémne príťažlivý, ale odkedy je na Netflixe hitom jeho snímka Marriage Story (v preklade Manželská, hoci lepší názov by bola Rozvodová história), diváci sú zvedaví, čím sa tento čerstvý päťdesiatnik inšpiroval, keď tak veľmi presvedčivo opísal traumatický rozvod.

Filmoví kritici brooklynského rodáka nie bezdôvodne označujú za Woodyho Allena 21. storočia. Baumach je Newyorčan čiastočne židovského pôvodu, rovnako ako slávnejší kolega svoje filmy píše aj si ich sám režíruje. Zameriava sa v nich na utrápených intelektuálov s komplikovaným egom.

Podobne ako Allen má rád filmy švédskeho klasika Ingmara Bergmana, ktorých existenciálny odkaz presádza do prostredia americkej strednej triedy a trápenie hrdinov korení humorom. A hoci je Baumbach od osemdesiatnika Allena o niekoľko generácií mladší, nemáme z ich porovnania pocit generačnej priepasti. Môže za to trochu staromilský výzor jeho filmov, kde sa síce moderne skypuje a mailuje, ale ktoré by sa bez väčších zmien scenára mohli odohrávať v Brooklyne minulého storočia.

Samozrejme, Baumbach nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie