Denník N

Ako by mohla vyzerať Čína, ak by bola demokraciou (reportáž)

Centrum Taipei. Foto N - Rastislav Kačmár
Centrum Taipei. Foto N – Rastislav Kačmár

Demokracia a čínska kultúra môžu spolu existovať, hovoria na Taiwane, ktorý desaťročia žije v tieni Číny. V sobotu sa na ostrove konajú kľúčové voľby, v ktorých sa rozhodne, či prezidentkou ostane politička kritická voči Číne.

Stáť v zápche nie je na Taiwane nič nezvyčajné. Na ostrove, ktorý je o štvrtinu menší ako Slovensko, žije 24 miliónov ľudí. Väčšina z nich býva aj pracuje na úzkom páse územia na pobreží, kde sa nachádzajú všetky veľké mestá.

Milióny ľudí v každodennom pohybe znamenajú preplnenú verejnú dopravu aj cesty. S tým, že ostanete trčať v zápche, musíte počítať aj pri ceste na letisko. Ak letíte napríklad do Hongkongu, môže sa vám stať, že dostať sa na letisko bude trvať dlhšie ako samotný let.

Lietadlom ste tam za hodinu a pol. Ak let pre zápchy predsa nestihnete, nič sa nedeje. Máte istotu, že na ďalší let bude čakať iba desiatky minút.

Letecká linka Hongkong – Taipei je totiž najvyťaženejšou medzinárodnou linkou na svete.

Práve na Hongkong sa v uplynulých šiestich mesiacoch upiera pohľad celého Taiwanu. V júni v meste vypukli protivládne protesty, ktoré trvajú dodnes.

Sprevádza ich silný tlak Číny, ktorý je pre Taiwan veľkou výstrahou a dôkazom toho, že čínsky model „jedna krajina, dva systémy“ v praxi nefunguje stopercentne.

Obmedzenia má hlavne vtedy, keď narazí na to, čo si Taiwan na sebe najviac cení – na demokraciu.

Máte demokraciu? Nepokazte si to

„Hongkong je miesto, ktoré v nás vyvoláva veľa emócií. Ich filmy z 80. a 90. rokov majú dodnes silný vplyv na Taiwancov. A vďaka malej vzdialenosti je to aj obľúbená cestovateľská destinácia,“ vraví taiwanský novinár Will Yang.

Vlani ho z redakcie portálu The Reporter poslali do Hongkongu, aby pokrýval protesty. Keď tam prišiel, jednou z emócií, ktoré cítil, bol smútok. Ako mnoho Taiwancov, aj on má k Hongkongu blízky vzťah.

Hongkong bol dlhé roky vzorom pre okolité štáty – darilo sa mu ekonomicky a užíval si väčšiu slobodu ako jeho susedia.

Dnes je to opačne – Hongkong vníma Taiwan ako nádej a vzor toho, že aj čínska civilizácia vie fungovať demokraticky.

Dynamiku vzťahu medzi Hongkongom a Taiwanom dokonale vystihol počas októbrovej diskusie Amnesty International v hlavnom meste Taipei mladý Hongkončan, ktorý prišiel porozprávať, ako to vyzerá v uliciach mesta.

„Taiwan má budúcnosť, má nádej. Vy už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Hongkong

Svet

Teraz najčítanejšie