Denník N

Iránsky stand-up komik: Útokmi na americké základne sa to neskončilo

Mladý iránsky stand-up komik Siavash Alaghmandan Motlagh. Foto N – Vladimír Šimíček
Mladý iránsky stand-up komik Siavash Alaghmandan Motlagh. Foto N – Vladimír Šimíček

„Niektorí sú nahnevaní, iným je to jedno a niektorí sú dokonca šťastní, že Solejmání zomrel. Avšak každý sa bojí, čo bude ďalej,“ hovorí mladý iránsky komik Siavash Alaghmandan Motlagh žijúci na Slovensku. 

Iránec Siavash Alaghmandan Motlagh (28) prišiel na Slovensko po zmanipulovaných iránskych voľbách a masívnych represiách v roku 2009. Rozprávali sme sa, ako vníma najnovší konflikt medzi Spojenými štátmi a Iránskou islamskou republikou.

Bol Kásem Solejmání v Iráne veľmi populárny? 

Určite bol obľúbený. Zaujímavá vec na ňom je, že bol populárny aj medzi niektorými ľuďmi, ktorí sú proti iránskemu režimu, a to preto, že „bránil Irán“ v regióne. Vzhľadom na to, že osem rokov bojoval vo vojne proti Iraku a vyhral veľa bitiek, tak je veľkou postavou aj medzi tými, čo nemajú radi ajatolláhov. Ale je aj veľa ľudí, ktorým nie je smutno, že je mŕtvy.

Ako reagovali na jeho atentát mladí Iránci? 

Iránska populácia je zložená najmä z mladých ľudí, takže aj reakcie boli rôzne. Niektorí sú nahnevaní, niektorým je to jedno a niektorí sú dokonca šťastní, že zomrel. Avšak každý sa bojí, čo bude ďalej, to je zjavné.

Ako to vyzerá na sociálnych sieťach?

Aj progresívni Iránci tam vyjadrujú smútok a je zaujímavé vidieť, že aj pre tých, ktorým sa žije v Iráne veľmi ťažko, túto postavu podporujú. Neviem, či ide o prejav štokholmského syndrómu alebo len ľudia zhltli propagandu islamskej republiky. Treba tiež povedať, že veľa dôležitých osôb na sociálnych sieťach smúti, no je tam aj veľa spokojnosti a podpory pre Ameriku. Je to rozdelené.

Boja sa totálnej vojny? 

Samozrejme, aj ja sám sa obávam, že úplná vojna sa už začala.

Prečo ste taký pesimista? 

Myslím, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie