Denník N

Všetci sme rukojemníci barbara Trumpa

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Nikto nevie, či bude vojna, ale to nás nezbavuje zodpovednosti za vývoj vo svete aj doma.

Ak si kladiete otázku, či po americkom atentáte na iránskeho generála Kásema Solejmáního vypukne svetová vojna, nečakajte spoľahlivú odpoveď. Nemá ju nikto na svete ani americký prezident Donald Trump, ktorý by bol za jej rozpútanie zodpovedný.

Analytici sa zhodujú – alebo skôr dúfajú –, že Irán nebude chcieť ísť do otvorenej vojny (ktorá by mohla ľahko prerásť do svetovej), lebo by ju prehral. Lenže iránska vláda si zaistila podporu miliónov Iráncov, ktorí žiadajú pomstu – pohrebu Solejmáního sa zúčastnilo toľko ľudí ako naposledy v roku 1989, keď zomrel zakladateľ islamského režimu ajatolláh Chomejní. Môžeme len dúfať, že iránska vláda má viac rozumu a silnejší pud sebazáchovy než Trump.

Znalci geopolitiky sa, bohužiaľ, môžu mýliť, tak ako sa mýlili v roku 1914, keď si po atentáte na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda v Sarajeve nikto nemyslel, že vypukne svetová vojna. Nikto ju totiž nechcel, rovnako ako dnes. Spustila ju séria krátkozrakých rozhodnutí politikov, ktorí nedokázali predvídať budúcnosť.

Zločinné rozhodnutie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Iránsky jadrový program

Komentáre

Teraz najčítanejšie