Denník N

Odborníčka na bolesť: Sme rozmaznaní. Naučili sme sa dávať hneď tabletky a neriešime príčinu, len následky

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Eva Salamonová je odborníčka na bolesť. Hovorí, že osamelí ľudia sú na ňu náchylnejší. Majú menšiu motiváciu problémy riešiť. Málokto podľa nej znesie samotu.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo cítime bolesť,
  • či ženy a muži cítia bolesť inak,
  • ako liečiť fantómovú bolesť,
  • kedy už ide o chronickú bolesť a
  • ako je prepojená depresia a psychické problémy s bolesťou.

Prečo cítime bolesť?

Je to ochranný mechanizmus organizmu a chráni nás pred nebezpečím či poškodeniami. Existuje porucha, pri ktorej ľudia necítia bolesť, a väčšinou sa nedožijú dospelého veku. Je veľmi zriedkavá, počas svojej praxe som sa s tým nestretla.

Prečo, ak necítia bolesť, sa nedožijú dospelosti?

Bolesť vás od malička reguluje. Malé dieťa niečo robí, pocíti pri tom bolesť a začne sa tomu vyhýbať. Nebude pchať ruku do ohňa či skákať na ostré sklo. Keď si zlomíte nohu, tak na nej nebudete chodiť, lebo vás bolesť zastaví. Kedysi sme nemali röntgen, ľudia však vďaka bolesti vedeli, že sa im niečo stalo.

Tak isto pôrod. Kontrakcie vás upozorňujú, že sa niečo deje, že si treba zabezpečiť pomoc a bezpečné miesto. Akútna bolesť je užitočná a dáva signály, ktoré nás chránia. Potom máme chronickú bolesť, ktorá nie je užitočná.

Prečo vzniká?

Dlho sa o tom diskutovalo, ale dnes sa považuje chronická bolesť za chorobu. Väčšinou vzniká z akútnej bolesti, ak pretrváva neprimerane dlho. Niekedy sa ochorenie aj vylieči, ale bolesť ostane. Je úplne zbytočná, nič nám nenaznačuje, pred ničím nás nechráni. Chronická bolesť bola kedysi definovaná len časom, išlo o bolesť, ktorá trvá viac ako tri mesiace. Môže ísť o neustálu bolesť, ale môže sa aj vracať.

Napríklad?

Bolesť hlavy nemusíte mať nonstop, ale patrí medzi chronické bolesti, lebo je návratná – prichádza a odchádza. Roky. Podobne to je aj pri bolestiach chrbta. Chronické ochorenia idú s chronickou bolesťou.

Máte ochorenie kĺbov či chrbtice, ktoré nevieme vyliečiť, tak ich sprevádza aj chronická bolesť. Starú chrupku v kĺbe nevieme zrekonštruovať, nevie sa obnoviť. Jej poškodenie sprevádza bolesť. Ale máme aj bolesť, ktorá ostane po tom, čo ochorenie vyliečime.

Ako môže ostať?

V mozgu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie