Denník N

Iránci sa údajne úmyselne vyhli zabitiu amerických vojakov. Trump sľubuje nové sankcie

Operácii dali meno Mučeník Solejmání a odpálili viac ako dve desiatky striel smerom na amerických vojakov. Irán rozbehol svoju pomstu za piatkový atentát na generála Kásema Solejmáního raketovými útokmi na dve americké vojenské základne v Iraku v mestách Irbíl a Asad.

Útok bez obetí

Podľa Američanov si ostreľovanie nevyžiadalo žiadne obete, Iránci pritom hovorili o desiatkach obetí.

Rakety podľa New York Times poškodili infraštruktúru základní.

Podľa nemenovaných amerických a európskych predstaviteľov citovaných agentúrou Reuters sa Iránci údajne úmyselne vyhli priamemu útoku na amerických vojakov.

Iránsky najvyšší duchovný vodca Chámeneí to označil za facku do tváre Spojených štátov, ktoré podľa neho budú musieť úplne odísť z regiónu.

Iracký parlament aj premiér ich k tomu vyzvali, ale definitívne rozhodnutie v Bagdade ešte nepadlo. Teherán krátko pred útokom o svojom zámere informoval Bagdad.

Iracký premiér Abdul Mahdi vyhlásil, že po atentáte na Solejmáního je odchod amerických a ďalších zahraničných jednotiek z Iraku jedinou cestou, ako znížiť napätie. Iračania, ktorí bývajú blízko veľvyslanectva Spojených štátov v Bagdade, sa podľa Washington Post z obavy o život začali sťahovať z mesta.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1214739853025394693?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1214739853025394693&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2020%2F01%2F07%2Fworld%2Fmiddleeast%2Firaq-al-asad-erbil-us-air-base.html

Trump ohlásil nové sankcie

„Všetko je v poriadku… Máme zďaleka najmocnejšiu a najlepšie vybavenú armádu na svete,“ napísal v prvej reakcii na Twitteri americký prezident. Na jeho ďalšiu reakciu sa čakalo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie