Denník N

Je veľa Iránok, ktoré Solejmáního nebudú oplakávať, revolučné gardy vedú vojnu aj proti ženám

Počas demonštrácie na Teheránskej univerzite. Foto - AP
Počas demonštrácie na Teheránskej univerzite. Foto – AP

Sú iránske ženy, ktoré Solejmáního vinia nielen zo zabíjania svojich detí, ale aj z biedy a zlých sociálnych pomerov.

Iránsky generál Kásem Solejmání zabitý pri americkom atentáte bol tvárou organizácie, ktorá šíri teror nielen na Blízkom východe, ale aj tak ďaleko od Teheránu, ako je Argentína, a podporuje zahraničných diktátorov, čo sa neštítia zabíjať vlastných občanov. Podieľa sa aj na potláčaní iránskeho disentu a aktivistov a aktivistiek za práva žien.

Polovojenské milície (Basídž), ktoré sú súčasťou revolučných gárd, sa okrem iného zúčastňovali a zúčastňujú na prenasledovaní Iránok, čo nedodržiavajú striktné pokyny režimu ohľadne oblečenia a zahaľovania vlasov.

Iránska aktivistka a spisovateľka Masí Alínedžád vo Washington Post napísala, že ľudia by sa nemali nechať mýliť zábermi más smútiacich Iráncov a Iránok na Solejmáního pohrebe. Podľa nej a tiež iných zdrojov to bola sčasti práca iránskej propagandy.

Ona dostávala z Iránu aj iné informácie: „Revolučné gardy viedli akcie na potlačenie takzvaného zeleného hnutia v roku 2009, ktoré vzniklo po sporných prezidentských voľbách. Mnohé matky tých, čo boli vtedy zabití alebo zomreli neskôr pri protivládnych protestoch v roku 2017 či koncom minulého roka, sa zo Solejmáního smrti tešili. Ako to viem? Nuž tak, že mi posielali videá, kde o tom rozprávajú, tancujú a dokonca ponúkajú okoloidúcim sladkosti.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Nepokoje v Iráne

Komentáre

Teraz najčítanejšie