Denník N

Trošková na polícii: S Jasaňom ma zoznámil Antonino Vadala. Jasaň: S Vadalom ma zoznámil Hoľko

Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výpoveď Márie Troškovej v kauze vraždy Jána Kuciaka ukazuje, že ju Smer neobjavil sám, ale odporučil ju mafián Vadala.

Hlavnú štátnu radkyňu na úrade vlády a osobnú asistentku vtedajšieho premiéra Roberta Fica vypočúvala polícia 28. februára 2018. Bolo to dva dni po tom, čo sa Slovensko dozvedelo o vražde novinára Aktualít Jána Kuciaka a v deň, keď vyšla Kuciakova posledná reportáž o talianskej mafii na Slovensku a o tom, že jej chápadlá siahajú až na úrad vlády.

Deň pred jej výsluchom postavili Robert Fico, Robert Kaliňák a Tibor Gašpar na úrade vlády na stôl milión eur ako odmenu tomu, kto pomôže chytiť vrahov.

Ficov milión na stole. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kuciak skúmal podvody Talianov na východnom Slovensku s agrodotáciami a zistil, že tam žijú vplyvní členovia mafiánskej skupiny Ndrangheta. Kuciak zistil aj to, že asistentka predsedu vlády Mária Trošková je bývalá milenka Antonina Vadalu, vplyvného člena tejto mafie, ktorý sa priatelí s viacerými predstaviteľmi Smeru. Takzvaná talianska stopa bola na začiatku vážnou verziou vraždy novinára, ktorej sa polícia intenzívne venovala.

Trošková na výsluchu povedala, že bola dva a pol týždňa na dovolenke a do práce sa vrátila len v nedeľu – deň pred tým, ako médiá zverejnili informáciu, že Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová sú mŕtvi.

„Pán Kuciak asi 22. 12. 2017 oslovil moju mamu s otázkami cez Facebook, že robí nejaký článok, mama odpísala slušne niečo v zmysle, že praje pekné sviatky, ale na otázky neodpovedala,“ hovorila policajtom Trošková. Mama jej o tom vraj povedala po novinárovej vražde. Policajtom nadiktovala aj Kuciakovu otázku. Kuciak sa v nej predstavil, povedal, že píše článok o Márii a chcel vedieť, ako sa dostala k podnikaniu a ako sa zoznámila s Antoninom Vadalom. Trošková povedala, že ju Kuciak nekontaktoval, ale tiež vyhlásila, že neprijíma hovory z neznámeho čísla. Trošková policajtom povedala, že sa o Kuciakove články nezaujímala.

Potom sa jej začali policajti pýtať na Vadalu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Trošková

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie