Denník N

Zo Siete k Harabinovi, od OĽaNO ku Kotlebovi. Ako kandidáti menili strany

Porovnanie kandidátok 2016 a 2020 ukazuje, že veľká väčšina ľudí so stranami už po štyroch rokoch do volieb nejde – najviac mien sa opakuje na kandidátkach Smeru, SNS a SaS.

Peter Oremus má inžiniersky a doktorský titul a v Nitre je známym regionálnym politikom. Pred štyrmi rokmi kandidoval ako osobnosť za OĽaNO do parlamentu. Dnes je dvadsaťpäťkou u kotlebovcov, na ich kandidátku sa dostal za Národnú koalíciu.

Ak by sa Harabinova strana Vlasť dostala do parlamentu, takmer určite by sa poslancom stal podnikateľ z Medzilaboriec Ivan Černega. Kandiduje totiž zo šiesteho miesta. Pred štyrmi rokmi veril strane Sieť, ktorú viedol Radoslav Procházka. Černega vtedy kandidoval za Sieť zo 62. miesta. Podobný prestup zo Siete k Vlasti spravili aj podnikateľ z Košíc Ivan Hriczko a riaditeľ výroby z Tvrdošína Ivan Plevík, tí však majú podobne ako v Sieti nezvoliteľné miesta.

Porovnali sme kandidátky všetkých strán pre tieto voľby s rokom 2016 a pozreli sme sa na to, ako kandidáti prestupovali medzi stranami.

Takéto porovnanie ukazuje aj, že všetky strany svoje kandidátne listiny výrazne obmenili. Napríklad v KDH sa opakuje len zhruba tridsiatka mien, najviac kandidátov znovu ide za Smer, SNS, Most-Híd a aj napriek rozkolu aj za SaS – aj v ich prípadoch to je však len niečo viac ako tretina ľudí z roku 2016.

Grafika nižšie znázorňuje prestupy na kandidátkach medzi voľbami 2016 a 2020. Nabehnutím myškou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

KDH

Kotlebovci - ĽSNS

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

OĽaNO

Progresívne Slovensko

SaS

Sme rodina

Smer

SNS

Vlasť

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie