Denník N

Pri hľadaní pravdy sa brodia vodou a krvou. Film Maják kombinuje archaickú formu s nadčasovou témou

Foto - Aerofilms
Foto – Aerofilms

Vlaňajší deviatkový rok bol v znamení Edgara Alana Poea (170 rokov od jeho smrti) a jedným z príspevkov k výročiu bolo uvedenie filmu Roberta Eggersa Maják. Niektorí ho považujú za najlepší horor minulého roka.

Text obsahuje spoilery

Režisér Robert Eggers vyvolal salvy nadšenia už svojím debutom ​​Čarodejnica. Maják je jeho druhým dielom, ktoré prichádza po štvorročnej pauze. Celé sa to začalo ako projekt jeho brata Maxa, ktorý sa rozhodol na film adaptovať poviedku Edgara Alana Poea, ktorá zostala bez názvu nedokončená v okamihu spisovateľovej smrti. Fragment pochopiteľne pútal pozornosť práve pre skutočnosť, že to bola posledná práca, na ktorú legendárny autor ponurých historiek pred smrťou myslel. Autor hororov Robert Bloch Poeovu poviedku dopísal v roku 1953 pod názvom Hrôza v majáku. V roku 2016 vznikol film inšpirovaný týmto príbehom. Bratia Eggersovci nakoniec odkazy na pôvodnú poviedku dali do úzadia, ale legenda o pôvode vzniku filmu už zostala.

V Poeovom fragmente prichádza na osamelý maják na nórskom pobreží strážca, ktorý začne takmer okamžite trpieť bludmi a pocitom ohrozenia. V tomto novom filmovom spracovaní sú strážcovia dvaja – starý morský vlk Thomas, ktorý tu už pracuje roky, a mladý pomocník Ephraim, ktorý si sem príde na mesiac privyrobiť.

Dvaja chlapi v chalupe

Medzi mužmi začne prakticky od začiatku vznikať ponorková choroba. Starý (Willem Dafoe) je vrtošivý a cholerický, s mimoriadnou záľubou začne svojho pomocníka najrôznejšími spôsobmi šikanovať. Mladík (Robert Pattinson) sa snaží odvádzať ťažkú ​​prácu zo všetkých síl, ponižovanie spočiatku znáša so stoickým pokojom. So zaťatými zubami prežije mesačnú službu a teší sa na loď, ktorá privezie nového pomocníka. Lenže príde silná búrka a žiadna loď nepríde. Podľa starého strážcu môže trvať celé mesiace, než sa záchrana dostaví. Začína im dochádzať jedlo, ale našťastie majú železnú zásobu – alkoholu.

Keď obaja začnú riešiť stresovú situáciu nadmerným pitím, začne pribúdať podivných úkazov, ktoré môžu byť dôsledkom opitosti a odohrávajú sa iba v ich predstavách, alebo to môže byť tak, že alkohol rozpustil zábrany a temné tajomstvá, ktoré si muži v sebe nesú, pomaly vyplávajú na povrch.

Ephraim má vidiny morskej panny a začne k nej upierať svoje sexuálne túžby. Môže táto vízia súvisieť s tajomstvom, ktoré Thomas uschováva v najvyššej miestnosti so svietidlom, kde trávi čas nahý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie