Denník N

Prevrat, útok na ambasádu a tichá vojna. Prečo sú Irán a USA takí nepriatelia

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

George Bush mladší koncom januára 2002 predstúpil pred kongres, aby predniesol svoju výročnú správu o stave Únie. Pár mesiacov po útokoch na Dvojičky a po spustení invázie do Afganistanu bol témou číslo jedna terorizmus.

Bush v pamätnom prejave prišiel s konceptom osi zla – skupiny štátov, ktoré podporujú terorizmus, snažia sa získať zbrane hromadného ničenia a ohrozujú svetový mier. Okrem Iraku a Severnej Kórey menoval aj Irán.

Islamskú republiku tak zaradil medzi najväčších nepriateľov Spojených štátov.

Vzťah medzi USA a Iránom však nabral negatívny smer ešte desaťročia predtým a vyhrotený je dodnes. Dôvody sú ideologické, geopolitické aj historické. O čo presne ide, vysvetľujeme s historikom Lukášom Rybárom a odborníkom na zahraničnú politiku Daliborom Roháčom.

Kritický rok 1979

Kľúčový pre vysvetlenie vzťahov medzi USA a Iránom je rok 1979. Pred štyridsiatimi rokmi došlo k dvom udalostiam, ktoré zmenili spôsob, ako sa USA pozerajú na Irán, a nenávratne narušili ich vzťahy.

Ide o udalosti, ktoré sa odohrali s odstupom niekoľkých mesiacov. Najprv v apríli v Iráne zvrhli režim kráľa Mohammada Rezú Pahlavího, ktorý Američania podporovali.

O sedem mesiacov neskôr radikálni študenti vtrhli na americkú ambasádu v Teheráne. Začala sa rukojemnícka dráma, ktorá trvala až do januára 1981.

Dalibor Roháč hovorí, že tieto udalosti spôsobili obrat v iránskej zahraničnej politike. „Tá od roku 1979 vidí ako hlavného nepriateľa USA a Izrael a odvtedy proti Spojeným štátom, Izraelu a ich spojencom bojuje, niekedy otvorenejšie, niekedy skrytejšie,“ vraví analytik, ktorý v parlamentných voľbách kandiduje za PS/Spolu.

Za kľúčový pre rozvoj nepriateľských vzťahov USA a Iránu považuje rok 1979 aj historik z Univerzity Komenského Lukáš Rybár. Dodáva však, že kritické tendencie voči americkej politike sa v Iráne objavili už predtým, ešte za vlády Pahlavího, posledného iránskeho šáha.

Prvý kritický moment prišiel, keď bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie