Denník N

Ako sa Trump rozhodol zabiť generála? Jastrab Pompeo ho k tomu tlačil už mesiace

Viceprezident Mike Pence (vľavo) a minister zahraničia Mike Pompeo. Dvaja jastrabi v Trumpovej vláde. Foto - tasr/ap
Viceprezident Mike Pence (vľavo) a minister zahraničia Mike Pompeo. Dvaja jastrabi v Trumpovej vláde. Foto – tasr/ap

Trumpa na zabitie iránskeho generála presvedčil minister zahraničia, ktorý pred rokom navštívil aj Slovensko.

Donald Trump trávil sviatky vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride. Vo štvrtok 2. januára o piatej večer preberal americký prezident s poradcami stratégiu v kampani na nadchádzajúce voľby, keď ho náhle zavolali na iný míting.

Ako napísal New York Times, o chvíľu sa vrátil bez toho, aby poradcom povedal, o čo išlo.

V skutočnosti dal americký prezident zelenú na jedno z najdôležitejších zahraničnopolitických opatrení za tri roky, čo je v úrade: zabitie vplyvného iránskeho generála Kaséma Solejmáního. Generál práve v tom čase pristál na letisku v irackom Bagdade.

Američania dostali inštrukcie, že útok bezpilotným lietadlom majú odvolať iba v prípade, ak by ho na letisko prišiel vítať predstaviteľ Iraku, kde je šesťtisíc amerických vojakov. Cieľ však bol „čistý“ – spolu so Solejmáním zomreli v aute len šiitski proiránski militanti.

Ľudstvo sa nasledujúce ráno zobudilo, povedané slovami francúzskeho ministra pre Európu, do nebezpečnejšieho sveta. Americké médiá, najmä New York TimesWashington Post, sa snažili vypátrať zo svojich zdrojov, ako a prečo sa americký prezident Donald Trump rozhodol pre tento krok.

Prvýkrát ešte odmietol

Donald Trump sa minulý rok dlho bránil použiť vojenskú silu proti Iránu. Po iránskom zostrelení amerického dronu na poslednú chvíľu odvolal útok. Keď Irán zaútočil na ropné polia Saudskej Arábie, napísal na twitteri, že americké zbrane sú nabité, no k ničomu nedošlo.

To sa zmenilo 27. decembra, keď údajne milície nepriamo riadené Iránom a Solejmáním zaútočili na základňu s americkými vojakmi pri irackom meste Kirkúk. Pri útoku zomrel jeden americký kontraktor – tlmočník.

Ľudia z ministerstva obrany ponúkli Trumpovi viaceré možnosti reagovať. Jednou z nich bolo aj zavraždenie Solejmáního, ktorý stál za politikou Iránu v regióne.

Vtedy si podľa New York Times ešte Trump zvolil miernejšiu formu reakcie. Americká armáda spustila raketové útoky na päť miest proiránskych militantov, pri ktorých zahynulo 25 ľudí.

Báli sa Benghází

Amerického ministra zahraničia Mikea Pompea zobudil na Silvestra o štvrtej ráno telefonát.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie