Denník N

Najvydarenejší trik technologických firiem. Sledujú každý náš krok a nám je to jedno

Ilustračné foto – Unsplash/Enrique Alarcon
Ilustračné foto – Unsplash/Enrique Alarcon

Rozsah, akým je denne porušované vaše súkromie, ak máte mobilný telefón – čo zrejme máte –, je obrovský. Kto vám tak ubližuje? Vy sami.

V posledných dňoch uplynulého roka zverejnil denník New York Times odhalenie, ktoré by malo verejnosťou poriadne zamávať, a to nielen v USA. Zdá sa, že sa tak nestalo a najskôr ani nestane, čo je samo osebe dôležitým a príznačným aspektom situácie.

O čo ide? New York Times získal pozoruhodný súbor dát. Tvoria ho údaje o geografickej polohe používateľov mobilných telefónov.

Dáta sa týkajú dvanástich miliónov Američanov. Celkový počet dátových bodov v súbore je však vyše päťdesiat miliárd! V priemere teda na jeden telefón pripadá asi 4200 údajov o polohe, nazbieraných počas niekoľkých mesiacov v rokoch 2016 a 2017.

S presnosťou na pár metrov

Tie polohové údaje sa dajú krásne zoradiť do postupnosti, pretože ich súčasťou je dátum a čas. Pre každý z telefónov – pre každú z osôb, ktorým zachytené telefóny patria – možno teda zakresliť do mapy, ako putujú svojimi mestami, kde sa zdržia a ako dlho.

Dáta sú veľmi presné, možno teda presne stanoviť dom, kde sa nachádzate, či už je to vaše pracovisko (napríklad aj utajené), kancelárie konkurenčnej firmy, kam ste sa vybrali na pracovný pohovor, nočný klub pochybnej povesti, alebo byt inej osoby než tej, s ktorou žijete v stálom partnerskom vzťahu.

Stotožniť telefónne čísla s konkrétnymi osobami potom už nie je príliš ťažké. Koľko ľudí z tých dvanástich miliónov je potenciálne vydierateľných? A nejde len o to. Pocit brutálneho obnaženia súkromia sa dotkne skoro každého.

Hovoríme tu o stupni a rozsahu sledovania, na aký sa zatiaľ nezmohli ani najvýkonnejšie tajné služby tých najmenej demokratických

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie