Denník N

Trump, Solejmání a vojnové zločiny

Irán sľuboval za smrť generála Solejmáního tvrdú pomstu. Foto - AP
Irán sľuboval za smrť generála Solejmáního tvrdú pomstu. Foto – AP

Solejmání bol v našom žargóne jednoznačný klérofašista podporujúci celosvetový terorizmus a nevidím jediný dôvod používať na jeho ochranu medzinárodné právo. Trump však na viac ako jeho zabitie nemá.

Autor je filozof a politik

Možno sa pamätáte, ako Taliban ešte vo svojich začiatkoch zničil najväčšie sochy Budhu vytesané v miestnych pieskových skalách. Plne som podporoval americkú priamu intervenciu v Afganistane. Iste nie len pre tieto sochy, ale aj pre podporu a výcvik, ktoré Taliban poskytoval všetkým druhom teroristických organizácií, no najmä al-Káide. Taliban bol druhým pokusom o teokraciu, nepochybne oveľa primitívnejšiu ako je tá iránska, lebo bola založená na kmeňovom a starofeudálnom usporiadaní. Tá iránska je modernejšia, mestská, ale stále teokracia.

Nepodporoval som americký útok a inváziu do Iraku. Nie preto, že by som obhajoval Saddáma Husajna. Naopak, bol to typický diktátor, akých sa od 50. rokov na Blízkom východe urodilo neúrekom. Bol produktom moderného arabského nacionalizmu, sekulárneho a opretého o armádu ako najmodernejšiu zložku vtedajšej moci. Mal zakrvavené ruky nielen v arabskom svete bežnými klanovými či mocenskými čistkami, ale genocídu dosahujúcimi chemickými útokmi, zmenšujúcimi o státisíce kurdskú populáciu.

Bol som proti preto, že invázia do Iraku nemala žiadne požehnanie OSN  (pamätáte sa, že to Busha natoľko vykoľajilo, že chcel zakladať alternatívnu svetovú organizáciu „demokracií“); a preto, že obsadenie Iraku zreteľne, viditeľne a čitateľne nemalo nijaký vzťah k potláčaniu terorizmu. Zdrojom rozsiahleho vývozu teokracie a podporovateľom rodiacich sa a vzmáhajúcich sa teroristických skupín bol Irán a jeho „revolučné gardy“.

Voči tejto hrozbe boli USA hluché. Prebudil ich až iránsky jadrový program, alarm, ktorý spustili Izraelčania, a hrozba, že si podobný arzenál začnú budovať Saudská Arábia, Egypt a Turecko. Blízky východ má totiž svoju vlastnú geopolitickú logiku. Túto zanedbanosť sa pokúsil riešiť Obama, a to spolu so svojimi euroatlantickými spojencami, ale aj s Čínou a s Ruskom, zmluvou o zastavení iránskeho jadrového programu; čo sa mu aj podarilo.

Mnohých to neuspokojilo, hlavne Izrael (a u nás doma Ferka Šebeja) a sčasti oprávnene. Lenže po prvom kroku mal nasledovať ten druhý, a to stopnutie vývozu iránskej teokracie, zastavenie budovania šiitského impéria pod vládou najsvätejšieho ajatolláha… Lenže to sa nestalo. A to preto, že ten najmúdrejší, sebasaobdivujúci predstaviteľ nových republikánov priamo z Bieleho domu od zmluvy odstúpil namiesto toho, aby začal komplexnú diplomatickú operáciu – nepochybne podopretú americkou silou, ale aj totožným záujmom európskych partnerov vrátane Ruska – zastaviť iránsku rozpínavosť. A, prosím, nepredstavujme si túto rozpínavosť ako šírenie tej najsvätejšej vierouky slovom: nie, Irán rozpútal bezpočet proxy vojen. A na tieto vojny vybudoval a používa špecifické hnutia a organizácie: Hizballáh v Libanone, Alavitov v Sýrii, Hamas v Palestíne, Houthiov v Jemene, ale aj podobné skupiny v Pakistane, Afganistane, Bahrajne, Iraku, Nigérii a Západnej Sahare.

A teraz to podstatné: všetko sú to ozbrojené, militantné aj teroristické skupiny (niekde dosahujúce 100-tisíc bojovníkov) pôsobiace vo vnútri štátov a rozsievajúce utrpenie a smrť. Teda nelegitímne ozbrojené zložky vydierajúce každú legálnu vládu alebo otvorene vedúce vojny proti vládam. Tieto jednotky vybudoval generál Solejmání z poverenia iránskych duchovných. (O stratégii Iránu, prečo a v akom záujme to robí, to by bola iná analýza.) Terorizujú vlády aj domáce obyvateľstvo.

Zaoberal som sa Iránom aj počas svojho nedávneho pôsobenia v Európskom parlamente. Dospel som napokon k názoru, že iránske revolučné gardy kompletne ovládajú aj mocenské štruktúry v Iráne samotnom, a duchovní im slúžia ako náboženská opora a legitimizácia. Preto politika Európskej únie a aj podpora zmluvy o zastavení jadrového programu mali smerovať k podpore umiernenej časti iránskej politiky, práve tej, ktorá stála v opozícii k revolučným gardám. A k zmierneniu aj domácich represií: Irán uskutočňuje po Číne najväčší počet popráv na svete. Mal som denne na stole obrázky desiatok umučených ľudí. Ročne v Iráne popravili okolo tisícky detí medzi 8. a 14. rokom. To sa nám podarilo aspoň dočasne po podpise zmluvy zastaviť.

Inými slovami, iránska teokracia a zvlášť špeciálne jednotky iránskych revolučných gárd, vrátane Kuds, nemajú žiadnu legitimitu. Nie je náhoda, že ich USA dali na zoznam teroristických organizácií. Nerobme si ilúzie. Solejmání bol, povedané v nám bližšom žargóne, jednoznačný klérofašista podporujúci celosvetový terorizmus a nevidím jediný dôvod používať na jeho ochranu medzinárodné právo. Porovnanie jeho zabitia s pokusmi o vraždu ruských a britských občanov v Salisbury – ako to robí Tomáš Valášek –  je jemne povedané neprimerané.

Iste, plne sa stotožňujem s tými analýzami, ktoré zabitie Solejmáního považujú za chybu. Ale preto, že Trump to urobil vo svojej primitívnosti, len aby sa pred voľbami vyrovnal Obamovi, ktorý úspešne zlikvidoval Usámu bin Ládina; aby zakryl svoj neúspech v Sýrii, svoju neschopnosť krotiť svojho spojenca Erdogana v jeho avantúrach proti Kurdom a v Líbyi, neúspech zastaviť jadrový program jeho veľkého priateľa Kima… A nie preto, aby reálne zastavil postup iránskej expanzie ku Stredozemnému moru, podriadil jeho ozbrojené zložky v iných štátoch ich legitímnej vláde a zastavil nebezpečný jadrový program. Na to totiž nemá, ani charakterovo, ani koncepčne. Akurát sa tak vyhrážať zničením „ich“ pamiatok, čo len podčiarkuje jeho neznalosť dejín, lebo väčšina tých skutočne hodnotných sú perzské, predislamské, a nie sú „ich“, ale svetovým dedičstvom.

Trump okrem hlúposti ukázal aj svoju črtu barbara v tom pravom rímskom slova zmysle. A ak by sa odhodlal k činu, tak práve z hľadiska medzinárodného práva by sa dopustil vojnového zločinu. A verím, že nie málo federálnych sudcov by si na ňom zgustlo, ba budovalo kariéru. Doprial by som mu to a nesmútil by som, priam tak, ako nesmútim za Solejmáním.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Iránsky jadrový program

Komentáre

Teraz najčítanejšie