Denník N

Kotlebovci sú už vo Veľkom Krtíši mainstream, na zaplnenie veľkej sály im stačí druhá liga

Foto - Karol Sudor
Foto – Karol Sudor

Keď kotlebovcov vidia fanúšikovia naživo, sú z nich nadšení. Nezmenia to ani skupinky demonštrantov. V Krtíš aktivisti protestovali v maskách medveďov.

Keď mali kotlebovci veľký míting v kultúrnom dome vo Veľkom Krtíši pred voľbami 2016, veľká sála bola nabitá. Miestny podnikateľ mi vtedy s istotou v hlase vravel, že je to naposledy. „Dostanú sa do parlamentu, kde pohoria, a stanú sa zlyhajúcim mainstreamom ako ostatní.“

Všetko je inak, v aktuálnych prieskumoch sú druhí za Smerom. Po štyroch rokoch už dokonca ĽSNS ani nemusí do Veľkého Krtíša posielať prvú ligu. Sálu s 349 miestami na sedenie dokáže pohodlne naplniť aj tá druhá. „Už je vysilený,“ odpovedá krajský šéf ĽSNS Ján Mikovčák na otázku, či je tam aj predseda Marian Kotleba. Neprišiel ani europoslanec Milan Uhrík.

Zastúpia ich Milan Mazurek, Martin Beluský a Ján Kecskés. Za stranu KDŽP – Aliancia za Slovensko ich dopĺňa jej šéf Tomáš Taraba, ktorému dala ĽSNS siedme miesto na kandidátke.

Tentokrát sa však nevyberám na samotný míting. V Banskobystrickom kraji som ich za tie roky videl veľa a kotlebovci na každom rozprávajú to isté. Zaujíma ma organizácia akcie a samotní účastníci.

Je štvrtok 9. januára, pol šiestej večer. Vonku je chladno, pred kulturákom už parkujú aj viaceré logami a heslami polepené stranícke dodávky. Niektoré s ampliónmi, ktoré predtým v meste vytrvalo ohlasovali míting, niektoré s malými obrázkami Ježiša Krista za predným sklom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie