Denník N

Dnes je posledná možnosť zaregistrovať sa na hlasovanie v parlamentných voľbách zo zahraničia

Voľby môžu byť tesné a rozhodujúce môžu byť hlasy, ktoré prídu zo sveta.

Dnes je posledná možnosť zaregistrovať sa na hlasovanie v parlamentných voľbách zo zahraničia. Postup je jednoduchý, zaberie zhruba tri minúty. Voľby môžu byť tesné, rozhodnúť ich môžu aj hlasy zo zahraničia.

Obyvatelia Slovenska, ktorí žijú v cudzine, sa môžu zaregistrovať buď na voľbu poštou, alebo si vybaviť hlasovací preukaz. Poštou sa dá voliť zo sveta; o hlasovací preukaz požiada ten, kto bude v deň volieb 29. februára 2020 na Slovensku – s preukazom bude môcť voliť v ktorejkoľvek hlasovacej miestnosti kdekoľvek na Slovensku.

Dve služby postup zjednodušili a poskytujú jednoduchý návod, ako na to: môžete si vybrať Srdcom doma alebo Slovensko.Digital.

Ak máte trvalý pobyt na Slovensku, stačí vyplniť základné údaje.

Na voľbu aj zo zahraničia vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Zostaňte srdcom doma aj počas volieb a urobte tých pár nevyhnutných krokov k tomu, aby aj váš hlas mohol prispieť k tomu, ako bude vyzerať Slovensko po voľbách.“

Iniciatíva Srdcom doma žiada o podobnú výzvu aj premiéra a predsedu parlamentu.

Do štvrtka sa cez túto iniciatívu zaregistrovalo už vyše 37-tisíc ľudí žijúcich v zahraničí, iniciatíva očakáva, že zo zahraničia bude napokon voliť zhruba 50-tisíc ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie