Denník N

Takto Kočner vyberal peniaze po Kuciakovej vražde. Spochybňuje vyšetrovanie, argumenty nehovorí

Marian Kočner v Tatra banke deň po zverejnení informácií, že Kuciaka zavraždili. Foto – archív N
Marian Kočner v Tatra banke deň po zverejnení informácií, že Kuciaka zavraždili. Foto – archív N

V pondelok sa začne hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Deň po zverejnení informácií o vražde bol Kočner v banke, podozriví vrahovia pýtali viac peňazí.

Právnik by povedal: proces, proces, proces, žiadna hmota. Výpovede Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka sa obmedzujú len na to, čo spravili policajti zle, že nedodržali zákonný postup a zle sa správali k obžalovanej Alene Zsuzsovej. Nenájdete v nich podstatné vyjadrenia k tomu, prečo sa s ňou stretával, čo myslel správami, ktoré jej posielal, alebo na čo vyberal peniaze z banky.

Vyplýva to z Kočnerových výpovedí v prípravnom konaní, ktoré má Denník N k dispozícii.

Prvýkrát vypovedal hneď 26. februára 2018, keď médiá zverejnili, že sa vo Veľkej Mači stala dvojnásobná vražda. Policajným prezidentom bol Tibor Gašpar a Kočner už na obed vedel, že pôjde vypovedať. Pred dvanástou mu telefonoval Norbert Bödör a hneď potom informoval Ladislava Bašternáka: „Budú nás volať na výsluch.“ Tak sa aj stalo. Kočner mal výsluch o 19.00, Bašternák o 19.30.

„S pánom Kuciakom som prišiel do osobného kontaktu len raz na jednej z mojich tlačoviek, bolo to asi tak pred rokom, presne si nespomínam. Na tejto tlačovke mi tento pán položil asi dve otázky,“ hovoril Kočner. Neskôr mu podľa neho poslal ďalšie otázky e-mailom. „Pokiaľ som vedel, tak som mu odpovedal,“ vypovedal ďalej.

Už tu zavádzal, pretože na tlačovke nedovolil Kuciakovi položiť všetky otázky, čo zachytáva aj video z TA3.

Policajtom povedal aj to, že sa novinárovi vyhrážal, že bude naňho hľadať špinu. „Raz sme spolu hovorili aj telefonicky, ak si dobre pamätám, tak sa dožadoval nejakých informácií ohľadom predaja jednej nehnuteľnosti, ktorú vlastnila moja firma.“

Išlo o byt, ktorý Kočner predal v Bonaparte.

„Počas rozhovoru som sa ho opýtal, že či by mu bolo príjemné, keby som ja začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie