Denník N

Kam pôjdete, keď Kotleba vyhrá voľby?

Foto - Ján Krošlák
Foto – Ján Krošlák

Prejsť po Facebooku rôzne kotlebovské fóra je ako čítať prorockú knihu Gustava Le Bona Psychológia davov. Najviac to pripomína kapitolu venovanú takzvaným zločineckým davom.

Autor pracuje v Living Memory

Kotleba je jediná skutočná zmena! To je zaklínadlo skalných a členskej základne ĽSNS a základná mantrická odpoveď, ak sa ich opýtate, či ich samotných nedesí predstava, čo by bolo, ak by sa naozaj k moci dostali ľudia bez akéhokoľvek zmysluplného a uskutočniteľného programu.

Mne sa pri odpovedi na otázku, čo by nasledovalo, vynára jeden obraz. Je to scéna zo seriálu České století, konkrétne z časti s názvom Zabíjení soudruha. Teraz nejde o skutočnosť, že tá časť sa venovala procesu so Slánskym. Ide o veľmi reálnu scénu zobrazujúcu to, čo zákonite prichádza, keď sa fanatici rátajú so svojím nepriateľom.

V chodbe podzemia v zámku v Kolodejoch visí za ruky zo stropu nahý muž, ktorého pelendrekmi mlátia dvaja vyšetrovatelia. Chlap je už v bezvedomí. Vyšetrovatelia sa bavia o tom, že im Doubek (náčelník Sektoru 6 A, vyšetrovanie) hovoril, že keď vyšetrovanca mlátiš po hlave alebo po chrbte, vysiela to do mozgu iné signály, ako keď ho mlátiš po kolenách alebo prstoch, že to by ho mohlo prebrať. A tak bezvládneho znovu mlátia s tým, aby sa prebral, „lebo musíš priznať ešte množstvo vecí“. Okolo prechádzajú iní dvaja kolegovia mlátičiek, že oni už dnes majú padla a idú na pivo, či sa nechcú pridať. „Ale hej, len ešte chvíľu“.

Presne toto bude nasledovať, keď sa ľudia hnaní prvou signálnou rozhodnú pre Kotlebu. Ono je to zákonité. Program zložený z ničoho, postavený len na hecovaní najnižších pudov a vytváraní obrazu nepriateľa, motivovaný vidinou vlastného obohatenia sa dá uskutočniť len násilím. Ak by sa k moci v demokratických voľbách dostali ľudia, ktorí nerešpektujú ani nevyhnutnú podmienku fungovania demokracie, teda uznávanie princípu demokratických mechanizmov, čo tak asi nastane? Nezmyselné, proti ľudským právam idúce zákony je možné vynucovať opäť len násilím a šírením strachu.

Kandidátov, ktorí majú visieť, je bezpočet.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie