Denník N

7 dobrých správ: Na ceste po Poľsku sa mu pokazil kamión, iránskemu vodičovi preto kolegovia kúpili nový

Fardin Kazemi s pokazeným kamiónom. Foto - PAP/Waldemar Deska
Fardin Kazemi s pokazeným kamiónom. Foto – PAP/Waldemar Deska

Afganistan má prvú tatérku, v Trenčíne otvorili chránenú dielňu a Banskobystrický kraj investuje do knižníc. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Napriek chorobe objavili jeho talent

Markus Martinovič by bol obyčajný chlapec, keby mu v útlom detstve nediagnostikovali epilepsiu a autizmus. Jeho mame Natálii Izajevovovej vtedy lekári odporučili, aby ho umiestnila do liečebne, ona to však odmietla. Namiesto toho mu vytvorila domov, vďaka ktorému objavila jeho umelecký talent. Markus má dnes 13 rokov a vystavuje v galériách po svete, informovala BBC.

„Bola som si istá, že tam budú len nejaké čarbanice, nič špeciálne,“ povedala Natália o momente, keď dala svojmu vtedy 6-ročnému synovi papier na kreslenie. „A on povedal – Nakreslím mamin odraz v okne. A mne vtedy napadlo – márnosť, to je niečo také komplexné! Nie je to príliš pre prvú kresbu? Myslela som si, že to bude nejaký dom so stromom. Nejaké jablko. A keď som sa na to pozrela, bola to iba skica, ale vyzerala skvelo. Bola síce jednoduchá, ale jasne mala perfektnú kompozíciu.“

Markusovu tvorbu ovplyvňuje predovšetkým jeho výnimočný vzťah s mamou, ktorá sa mu venuje. Svoje obrazy predáva za tisíce. Jeden z nich sa napríklad predal na charitatívnej dražbe za 75-tisíc dolárov, ktoré potom putovali na pomoc chorým deťom.

2. S ihlou za svoje práva

Suraja Šaheediová vychováva sama syna a popri tom pracuje ako tatérka. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby nežila v Afganistane, kde o ženách rozhodujú výhradne muži a za tetovanie hrozí trest. 27-ročná Šaheediová je však odvážna a svoje štúdio si v Kábule založila pred rokom a pol.

„Tetovanie je moja práca. Práca, ktorá ma skutočne veľmi zaujíma. Je mi jedno, či tetujem muža alebo ženu, potetujem každého,“ povedala podľa ČT 24 Šaheediová, ktorá je zároveň prvou tatérkou v Afganistane.

Ako upozorňuje česká televízia, konzervatívnym moslimom prekáža, že Šaheediová vytvára na ľudskom tele obrazy vpichovaním do kože a zároveň, že pracuje medzi mužmi.

Afganky stále túžia po rovnakých právach, aké majú ženy v západných štátoch. V ich krajine však viac ako tretina dievčat nesmie chodiť do školy pre rozhodnutie rodiny, mnohé musia vzdelanie prerušiť.

Suraja Šaheediová so zákazníčkou v tetovacom štúdiu. Foto – Ivan Flores/Zora

3. Uviaznutému Iráncovi pomohli Poliaci

Iránec Fardim Kazemi uviazol začiatkom decembra v Poľsku, potom čo sa jeho nákladné auto pokazilo pri meste Čenstochová. Kamión, ktorý šoféroval, mal viac ako 30 rokov, a vodič ho už nedokázal spojazdniť.

Jeden z jeho poľských kolegov ho preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie