Denník N

Požiare v Austrálii súvisia aj s klimatickou zmenou. Živlu už podľahla miliarda zvierat

Hasiči v austrálskom Charmhavene 31. decembra 2019. Ilustračné foto – TASR/AP
Hasiči v austrálskom Charmhavene 31. decembra 2019. Ilustračné foto – TASR/AP

Leto sa v Austrálii iba začalo, a keďže požiare obyčajne vrcholia v januári a vo februári, je možné, že môžu trvať ešte niekoľko týždňov.

Austráliu sužujú jedny z najväčších lesných požiarov za ostatné desaťročia. Na kontinente zhorelo od septembra 2019 územie veľké zhruba 7,3 milióna hektárov, čiže ako jeden a pol Slovenska.

Požiare zabili 27 ľudí a zničili skoro dvetisíc domov.

Odhaduje sa, že im podľahla zhruba miliarda zvierat. Hoci sa symbolom utrpenia zvierat stali koaly – umrelo zhruba 8-tisíc kusov – ohrozené sú aj mnohé iné druhy.

„Požiare ovplyvnili stovky druhov,“ povedala pre Vox ekologička Sarah Leggeová z Australian National University a dodala: „Ide aj o desiatky ohrozených druhov. Niektoré z nich sa vinou požiarov ocitnú na hrane vyhynutia. Ak nevyhynú po nich, myslím si, že pôjde o začiatok ich konca. Lebo k tejto udalosti (k požiarom) dôjde znova.“

Zachránili kenguru, fotka z 5. januára. Foto – AP

Na takéto požiare nie sú organizmy adaptované

Austrália je jedným z epicentier svetovej biodiverzity. Na kontinente žije okolo 250 cicavcov, ktoré nežijú nikde inde na svete.

Lesné požiare v Austrálii sú prirodzenou súčasťou miestneho ekosystému a horí každý rok. Mení sa len rozsah a lokality. „Austrália je známa tým, že sú tam dreviny so semenami, ktoré vyklíčia iba vtedy, keď prejdú požiarom. Je tam veľa organizmov, ktorým sa vďaka požiarom darí. Sú na ne adaptované,“ povedal v rozhovore pre DVTV český biológ David Storch, no vzápätí dodal: „Na takéto požiare však adaptované nie sú.“ Podľa vedca z Centra pre teoretické štúdiá sú túto sezónu lesné požiare natoľko intenzívne, „že niektoré populácie endemických druhov môžu zaniknúť“.

Požiare sa dotkli všetkých austrálskych štátov a teritórií, no najhoršia situácia panuje na juhovýchode krajiny v štátoch Viktória a Nový Južný Wales. Požiare sa stále nedarí dostať pod kontrolu a dym z nich doputoval na Nový Zéland aj nad časti Južnej Ameriky. Kvalita ovzdušia sa napríklad v Sydney zhoršila natoľko, že dýchať znečistený vzduch z požiarov bolo ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Požiare v Austrálii

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie