Denník N

Múdrosť hľadám predovšetkým v živej komunikácii

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je pravda, myslím si, že sociálne siete sú príčinou šírenia nenávisti vo verejnom priestore. Sú iba prostriedkom. Podobne jazyk, ktorý sa v ňom udomácnil. Šírenie nenávisti vyplýva z faktu, že duch našej doby je presýtený negatívnymi emóciami. Ich zdieľanie je technicky možné a spoločensky akceptované. Témy sú k dispozícii – od životného prostredia cez konflikty kultúr, náboženstiev a politických ideológií až po konkrétne osobné a skupinové záujmy.

Kde pramení epidémia negatívnych emócií? Ich nositelia si, samozrejme, myslia, že zo spochybňovania evidentných „faktov“ a „právd“. Mnohí sú ochotní ísť s kožou na trh až do roztrhania tela. Alebo aspoň až do roztrhania svojich protivníkov. Obeťou sú, samozrejme, láskavosť a súcit, dialóg, hľadanie prienikov v rozmanitosti a dôsledkom šírenie pocitu neistoty, strachu, blbá nálada a v konečnom dôsledku prapodivný jav – roztrasený človek, ktorý hľadá „spásu“ v dave a mimo seba.

Zrejme práve tu spočívajú riziká, že sa kormidla chopia obskúrne postavičky náboženských a politických vodcov, ktorí budú tvrdiť, že poznajú liek na problémy. Teda, už sa ho niekde skutočne chopili a inde sú na ceste k moci. Gulášovitý charakter našej hektickej doby tomu prihráva. Keď hovorím gulášovitý, myslím komplexnosť a neprehľadnosť ciest a cestičiek džungľou digitalizovaného sveta všednodennosti. Pre moju „veteránsku“ generáciu to platí určite.

Podobne ako iní aj ja hľadám oporu, inšpiráciu, motiváciu a múdrosť predovšetkým v živej komunikácii. Tá je však prirodzene fragmentálna, často náhodná a nedáva dohromady celok. Tu je ilustrácia z posledného obdobia:

Tomáš Radil, neurológ a psychológ preživší Auschwitz: „Disperzia nenávisti je dôležitá! Boh nás ochraňuj pred jej fokusovaním na jednu, dve skupiny ľudí.“ Jasné, Tomáš, my Židia vieme, o čom hovoríš. K Tomášovi jedna poznámka: keď ideme spolu do krčmy alebo do kaviarne, sedí chrbtom k stene. Pre istotu. Nedávno som si všimol, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie