Denník N

Keď raz vystrelíte, je koniec: Iránci mohli zostreliť lietadlo ruským systémom Tor

Raketový systém Tor-M1, ktorý Iránci kúpili od Rusov. Podľa západných tajných služieb mohol omylom zostreliť ukrajinské lietadlo. Foto - TASR/AP
Raketový systém Tor-M1, ktorý Iránci kúpili od Rusov. Podľa západných tajných služieb mohol omylom zostreliť ukrajinské lietadlo. Foto – TASR/AP

Aktualizované 11. 1. o 7.24: Irán priznal, že omylom zostrelil ukrajinské lietadlo.

Ukrajinské lietadlo pri Teheráne so 176 ľuďmi na palube mohli omylom zostreliť Iránci raketovým systémom Tor. Predpokladajú to americkí predstavitelia.

Tor M1 kúpili Iránci od Ruska v roku 2007 a je najmodernejším raketovým systémom, aký majú k dispozícii. Je to mobilný systém protivzdušnej obrany, ktorého cieľom je zneškodniť útočiace rakety, lietadlá, bezpilotné lietadlá či helikoptéry do výšky 6-tisíc metrov (niektorí píšu, že až do 10-tisíc metrov) a vzdialenosti 12 kilometrov.

Jeden takýto mobilný systém obsahuje radar a osem rakiet. V NATO sa označuje ako SA-15. Podľa New York Times systém bežne obsluhujú traja či štyria ľudia.

Krajina svoj raketový systém často ukazuje na vojenských prehliadkach. Keď ho pred rokmi Irán kupoval od Ruska, Američania proti tomu protestovali.

Podľa amerických zistení dve strely mohli zasiahnuť lietadlo len dve minúty po štarte. Podľa odborníkov piloti zrejme netušili, čo na nich letí. Mohlo ich to zasiahnuť do piatich sekúnd.

„Pravdepodobne by ani nevedeli, že to prichádza. Bolo to krátko po štarte a piloti boli zaneprázdnení inými vecami,“ povedal pre Reuters analytik Michael Duitsman.

Po vystrelení už nie je šanca nejako opraviť svoj omyl a odviesť tieto strely od cieľa. „Keď ju raz vystrelíte, je koniec,“ povedal odborník Riki Ellison pre Reuters.

Iránci podľa New York Times odmietajú verziu o neúmyselnom zostrelení lietadla aj tým, že raketa by zničila lietadlo už vo vzduchu, čo sa nestalo. V skutočnosti však systém Tor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie