Denník N

Utečenci sa vzbúrili, chytili ich tisíc naraz a natlačili do hangára

Autobus s utečencami v maďarskej dedine Röszke. Foto N - Vladimír Šimíček
Autobus s utečencami v maďarskej dedine Röszke. Foto N – Vladimír Šimíček

Na hranici Maďarska so Srbskom sa vo štvrtok vzbúrila tisícka zadržaných utečencov. Deň predtým boli na mieste aj reportéri Denníka N.

Naraz ich do stanov a hangára natlačili vyše tisíc. Toľko utečencov chytili v stredu maďarskí policajti na srbsko-maďarskej hranici. Všetkých ich previezli do záchytného bodu v dedine Röszke.

Utečenci sa pre zlé podmienky začali búriť, polícia musela povolať aj vrtuľník, informovali maďarské médiá. Všetko sa udialo niekoľko hodín po tom, ako hranicu na tomto mieste navštívili reportéri Denníka N.

Vo štvrtok popoludní bola atmosféra v dedine Roszke napätá. Migranti sa tlačili v dočasnom hangári, niektorí z nich držali vo vzduchu nad hlavami svoje deti.

Video: Čakali sme s utečencami na hranici Európskej únie na prevádzača (autor: Martina Pažitková)

Zasahoval aj vrtuľník

Na miesto prišlo približne 10 policajných áut a minibusov aj špeciálne zásahové jednotky s vrtuľníkmi. Novinár denníka Hvg videl migrantov, ktorí sa na tomto mieste zdržali dva dni bez dostatočného množstva potravín.

Situácia sa neskôr upokojila – keď z tábora odviezli veľkú časť utečencov v piatich autobusoch a miesto v hangári sa uvoľnilo.

Utečencov prevážajú do táborov po krajine, kde je ešte miesto.

I56A9654
Stany v utečeneckom tábore Röszke. Foto N – Vladimír Šimíček

Na dočasnom mieste, kde polícia drží utečencov v hangári, berú odtlačky prstov ľudí chytených na hraniciach. Je to len miesto, kde vybavia úvodné úradné povinnosti, odtiaľ potom ľudia putujú ďalej. Vo štvrtok večer ich však bolo neobyčajne veľa a presiahli kapacitu policajtov aj priestorov. Do záchytných miestností sa nezmestili.

Pomáhajú vojaci

Reportéri Denníka N videli v tábore aj vojakov, ktorí stavajú pri hangároch pár dočasných stanov. Maďarské médiá píšu, že už ich je viac. Utečencov držia v priestoroch za plotom.

Keď sme sa pokúšali priestor odfotiť, zastavili nás policajti. Nakoniec súhlasili s jednou fotografiou, no potom nás poslali preč.

Hovorca polície nekomunikuje ani s maďarskými novinármi. Situáciu opisujú ako chaotickú, utečencov mohlo byť v jednej chvíli aj tisíc. Mohli byť medzi nimi aj ľudia, s ktorými sa Denník N rozprával deň predtým v priestoroch starej fabriky v Subotici.

I56A9661
Utečenecký tábor v Röszke. Foto N – Vladimír Šimíček

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie