Denník N

High 5ive: Kto dal Draculovi heslo od wifi?! Ach jaj, pozrite si radšej iné adaptácie krvavého románu

Aktuálny Dracula (seriál Netflixu) a jeho predchodcovia. Foto - Netflix
Aktuálny Dracula (seriál Netflixu) a jeho predchodcovia. Foto – Netflix

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Dracula, ktorý sa po dlhom spánku prebudí v súčasnosti a po chvíli skypuje a používa mobil. Vie sa pripojiť k wifi, odhalí k nemu heslo, ktorým je – čuduj sa svete – jeho meno. Zo zadržania ho príde vyslobodiť právnik, ktorý sa odvoláva na Draculove ľudské práva. Každá doba si žiada adaptácie klasických námetov. Pri minisérii Dracula (Netflix) to však veľmi nevyšlo.

Najnovšie sfilmovanie románu Brama Stokera sa v prvom diele sľubne rozbieha, aby sa nakoniec rozbilo v silených, slapstickových či až smiešnych scénach. Skúste si – na doplnenie obrazu – pozrieť (radšej) niektoré iné z množstva adaptácií. Nosferatu F. W. Murnaua (1922), Draculu s Bélom Lugosim (1931) alebo Fantóma noci v podaní Klausa Kinského (1979). Všetky sú dostupné na webe.

https://youtu.be/Hl0nO3e6SKg

*

Keby Beethoven žil dnes a bol populárnou hviezdou, aké umelecké meno by si zvolil? BTHVN? Také sú v kurze, nie? V skutočnosti majster takýto podpis na partitúrach naozaj používal. A teraz má tento slogan pripomínať jeho tohtoročné 250. výročie narodenia. BTHVN2020 je aj názov nemeckej organizácie, ktorá oslavy zastrešuje.

Celý rok bude naplnený udalosťami, ktoré budú meno skladateľa niesť do sveta. Spomeňme len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie