Denník N

Pellegrini: Je dôležité, že vojaci sú v bezpečí a Slovensko si zachovalo svoju tvár

Foto - TASR
Foto – TASR

Premiér Pellegrini v Sobotných dialógoch RTVS znovu vylúčil spoluprácu s ĽSNS, žiadnu inú stranu zo spolupráce pred voľbami nechce vylúčiť.

Premiér Peter Pellegrini v sobotu potvrdil, že naši siedmi vojaci sú mimo územia Iraku v Kuvajte.

„Dnes spolu s ostatnými kolegami z iných armád z iných krajín čakajú na pokyny, ktoré budeme prijímať a realizovať v rámci jednotného velenia,“ povedal v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Slovensko sa podľa neho musí správať ako zodpovedný partner a nerobiť neuvážené rozhodnutia. Pellegrini mal na mysli aj výroky predsedu SNS Andreja Danka, ktorý ho minulý týždeň, ešte pred presunom vojakov, vyzýval, aby po nich do Iraku poslal vládny špeciál.

„Zhodujeme sa v tom, že bezpečnosť občanov Slovenska a vojakov musí byť vždy na prvom mieste. Čo nás rozdeľuje, je možno spôsob komunikácie a chápanie niekedy možno zbytočne silných a emotívnych vyhlásení,“ poznamenal Pellegrini.

Dodal však, že sa nad to vie povzniesť.

„Pre mňa je dôležité, že vojaci sú v bezpečí a Slovensko si zachovalo svoju tvár na medzinárodnom poli,“ povedal premiér v Sobotných dialógoch.

Čo bude neskôr, budeme konzultovať s partnermi

Andrej Danko chce na januárovej schôdzi parlamentu predložiť špeciálne uznesenie, ktoré by malo obsahovať odsúdenie amerického útoku a stiahnutie slovenských vojakov z Iraku. K iniciatíve sa pripojil aj predseda Smeru Robert Fico.

Pellegrini v tom problém nevidí, Slovensko by podľa neho malo vyslať jasný signál, ako tieto veci vníma. Ak Národná rada prijme uznesenie a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie