Denník N

Kóšer podcast: „Tu sme, nevieme, kam nás berú,“ stojí dodnes na stenách košickej synagógy

Židovské Košice. Synagógy na Puškinovej a Zvonárskej ulici. Foto N - Mirek Tóda
Židovské Košice. Synagógy na Puškinovej a Zvonárskej ulici. Foto N – Mirek Tóda

Košice majú unikátny židovský dvor so synagógou, mikve a sukou s pohyblivou strechou.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Raz sa z toho možno stane unikátne miesto, ktoré by mohlo pokojne kandidovať na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Zásadným problémom je nájsť donora, ktorý by sa rozhodol tento priestor zachrániť a zrenovovať.

V historickom centre Košíc sa ukrýva židovský dvor, kde sa na jednom mieste nachádza synagóga, jedinečné mikve (rituálne kúpele), modlitebňa a miestne komunitné centrum. A to nie je všetko.

„Máme tu klubovňu, ktorá sa dokáže zmeniť na suku,“ smeje sa Hana Skljarszka, ktorá nás pri nahrávaní prvého Kóšer podcastu mimo Bratislavy sprevádzala so svojím otcom, podpredsedom košickej náboženskej obce, po najkrajších židovských miestach v meste.

Sviatok Sukot na jeseň Židia oslavujú pod príbytkom z vetiev a zelene, takzvanou sukou. V Košiciach to vyriešili tak, že malej prístavbe pri modlitebni, kde sa Hanka hrávala ešte ako malé dieťa, dali mobilnú strechu, ktorá sa počas sviatku vysunie.

Kedysi mali na dvore aj kóšer mäsiarstvo i jedáleň a nad kúpeľmi býval rabín.

Mikve ako nikde inde

Najzaujímavejšie, a zároveň v najdezolátnejšom stave,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Kóšer podcast

Slovensko

Teraz najčítanejšie