Denník N

Nedeľná nekázeň: Kresťanstvo potrebuje pochybujúcich Tomášov

Anna Polcková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Anna Polcková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tomáš sa pýta. Jeho viera nechce byť naivná, slepá. Tomáš v sebe nepotláča túžbu skúmať a hľadať základ. Tento prístup je omnoho čestnejší – voči Bohu, iným ľuďom aj samému sebe – než tváriť sa, že mi je jasné niečo, čo mi jasné nie je.

Je nedeľa. Deň vzkriesenia Ježiša Krista. Každá nedeľa je pre kresťanov príležitosťou na oslavu víťazstva života nad smrťou, pravdy a spravodlivosti nad klamstvami, podvodmi a násilím, Božej moci nad rozhodnutiami, ktorými sa rešpektované náboženské a politické autority snažili Ježiša odstrániť. Tomuto víťazstvu však nie je jednoduché uveriť.

Po tom, čo sa učeníci museli vyrovnať s tým, že ich Ježiš zomrel, sa zo strachu, že podobný údel postihne aj ich, schovávali. Pre istotu. Človek nikdy nevie… Všetko, čo videli a počuli, čo s ním zažili, sa vytratilo, horlivosť a nadšenie sa relativizovali.

Strach núti aj nás, aby sme sa stiahli. Uzavreli. Aby si nás radšej nikto nevšímal. Keď sa v našom prostredí klame, zavádza, kradne alebo šikanuje, mlčíme. Vieme, že by bolo treba hovoriť, zastať sa, zaujať postoj, konať. Ale my sme radšej zdržanliví. Obávame sa, že odvaha by nás mohla niečo stáť.

Pred strachom sa však ukryť nedá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie