Denník N

Ako mohli Iránci zostreliť lietadlo? Operátor mal na rozhodnutie desať sekúnd

Na nedatovanej snímke je detail vraku lietadla Boeing 737-800 s dierami, zrejme po šrapneloch. Foto - TASR/AP
Na nedatovanej snímke je detail vraku lietadla Boeing 737-800 s dierami, zrejme po šrapneloch. Foto – TASR/AP

Iránci priznali zostrelenie lietadla a sčasti vysvetlili, ako sa to mohlo stať.

Bola streda, krátko po šiestej hodine ráno. Iránci len štyri hodiny predtým uskutočnili raketové útoky na americké základne v Iraku. Očakávali, že Američania vo vyhrotenej situácii môžu odpovedať rovnako raketami.

Napokon, americký prezident Donald Trump pár dní predtým hovoril, že USA identifikovali 52 iránskych cieľov, na ktoré môžu zaútočiť v prípade iránskej odvety za vraždu generála Solejmáního. Hrozil aj útokom na kultúrne pamiatky krajiny.

Irán sa preto rozhodol posilniť protivzdušnú obranu okolo hlavného mesta. Posádky boli na najvyššom stupni pohotovosti. Odveta mohla prísť každú chvíľu.

V tom čase z medzinárodného letiska imáma Chomejního na juhozápadnom predmestí Teheránu vzlietol Boeing 737-800 ukrajinskej spoločnosti Ukrainian International Airlines. Lietadlo smerujúce do Kyjeva meškalo hodinu, pretože kapitánovi sa zdalo, že stroj je preťažený batožinou.

Na palube bolo 167 cestujúcich, väčšina Iráncov, mnohí s dvojakým občianstvom. Medzi nimi aj mnoho študentov a doktorandov, ktorí sa cez Kyjev vracali po sviatkoch na kanadské univerzity.

Desať sekúnd

V tom čase operátor pravdepodobne mobilného raketového zariadenia Tor M1 (Irán ešte nepotvrdil zbraň) pri dedine Parand zbadal na radare objekt. Letel celkom nízko a muž si myslel, že sa blíži americká raketa. Podľa Iráncov sa zdalo, že objekt mieri na „citlivé vojenské zariadenie“.

Ako povedal médiám generál Amir Alí Hadžizadíh, operátor sa snažil s lietadlom komunikovať. „Mal povinnosť ho skontaktovať a overiť. Ale zjavne jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie