Denník N

Počet ľudí s rakovinou bude stúpať. Postarajme sa o to, aby rástol aj počet vyliečených

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Vzdelávanie, základný výskum a inovácie by mali byť hlavnou prioritou všetkých vlád, ktorým záleží na životoch svojich občanov.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každý rok ochorie na nádorové ochorenie vo svete takmer 20 miliónov ľudí a takmer 10 miliónov mu podľahne. Napriek tomu sa na celom svete stredná dĺžka života dlhodobo zvyšuje. Tento trend platí aj v menej vyspelých krajinách. V nich je dokonca najvýraznejší.

Keďže riziko onkologického ochorenia s vekom narastá, predpokladá sa, že globálny výskyt rakoviny sa do roku 2035 ešte zdvojnásobí.

Stále viac vyliečených

Napriek tejto pochmúrnej vyhliadke však už dnes nádorové ochorenia objektívne prestávajú byť takým veľkým strašiakom, akým bývali v minulosti.

Prudko totiž narastá počet dlhodobo prežívajúcich onkologických pacientov, u ktorých je ochorenie potlačené do chronického, život neohrozujúceho štádia, ale aj počet úplne vyliečených pacientov.

Platí to však iba pre vyspelé krajiny s rozvinutým systémom medicínskych vied a zdravotníctva.

Pozitívny trend v úspešnosti liečby rakoviny vyplýva z obrovských pokrokov v našom chápaní molekulárnych a bunkových procesov, ktoré sú zodpovedné za vypuknutie, rast a rozšírenie nádoru. A od pochopenia biologických princípov potom závisí vývin účinnejších, špecifickejších a citlivejších terapeutických a diagnostických postupov, ktorých je čoraz viac.

Výsledkom je, že čoraz viac ľudí sa dnes z nádorového ochorenia úplne vylieči.

Žiaľ, aj dnes existuje niekoľko typov nádorových ochorení, u ktorých stále nie je prognóza na vyliečenie uspokojivá. V týchto prípadoch totiž ešte stále presne nerozumieme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie