Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O americkom sne, ktorý je už dlhšie mŕtvy, a o šanci, že vybŕdnete z chudoby, ktorá je v Európe vyššia než v USA

Z chatrče v žehrianskej osade Dreveník. Foto N – Vladimír Šimíček
Z chatrče v žehrianskej osade Dreveník. Foto N – Vladimír Šimíček

Američan, ktorý sa narodil do chudobnej rodiny, má menšiu šancu vyšvihnúť sa v živote do vyššej spoločenskej triedy než Európan, ale Američania si aj tak myslia, že sú v tejto sociálnej mobilite lepší, než je skutočnosť. Naopak, Európania sú pesimistickejší, ale skutočnosť je lepšia, než si myslia.

Veľmi zaujímavý text na túto tému publikovali dvaja významní profesori ekonómie prednášajúci na Harvarde (Alberto Alesina a Stefanie Stantcheva), ktorí si aj zadali rozsiahly sociologický prieskum vo vybraných krajinách: USA, Francúzsko, Taliansko, Veľká Británia a Švédsko.

Fakty sú takéto: Ak ste sa narodili do rodiny v spodnej sociálnej vrstve (najnižších 10 percent), šanca, že sa vyšvihnete medzi horných 10 percent je v USA 8 percent, ale v Európe od 10 do 12 percent. Pravdepodobnosť, že zostanete v tom istom pásme chudoby po zvyšok života, je v USA 33 percent, ale napríklad vo Švédsku 27 a vo Francúzsku 30 percent.

Názory ľudí sú takéto: Oproti faktu o 8 percentách si 12 percent Američanov myslí, že chudobní ľudia sa môžu vyšvihnúť medzi horných 10 percent. Naopak, Európania sú v priemere skeptickejší a realita je lepšia, než si myslia.

Rozdiel medzi Američanmi a Európanmi v odpovedi na otázku, či dokážete vlastnou tvrdou prácou aspoň uniknúť z chudoby, je ešte oveľa väčší: 70

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie