Denník N

Bol to šok pre celý svet, zhodujú sa zahraniční novinári, ktorí sledujú proces s vrahmi Kuciaka

Novinári Viktoria Grossmann, Gašper Lubej, Iva Svobodová, Jean-Baptiste Chastand prišli na Slovensko kvôli súdnemu pojednávaniu k vražde Jána Kuciaka.
Novinári Viktoria Grossmann, Gašper Lubej, Iva Svobodová, Jean-Baptiste Chastand prišli na Slovensko kvôli súdnemu pojednávaniu k vražde Jána Kuciaka.

Zaskočila ich surovosť vraždy a Kočnerova moc, ktorú mal. Vyše sto novinárov prišlo na Slovensko, aby mapovali súdne pojednávanie vraždy novinára a jeho snúbenice.

Rad novinárov pred Justičnou akadémiou v Pezinku mal o siedmej hodine ráno niekoľko metrov. Na to, ako pred súdom stojí obžalovaný Marian Kočner a spol., sa prišli pozrieť aj zo zahraničnej televízie Al Jazeera Balkans, z nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung, francúzskeho denníka Le Monde a z mnohých českých médií.

O priamy prenos z pojednávania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prejavilo záujem viac ako sto novinárov.

Celý svet sleduje kauzu Kuciak

„Je to svetová téma, ktorá sa objavila aj vo všetkých zahraničných médiách. Veci ako korupcia alebo prepojenie politikov s podnikateľmi sa dejú všade, a preto je záujem zo strany verejnosti obrovský,“ hovorí Gašper Lubej z balkánskej televízie Al Jazeera Balkans. Na Slovensku je síce prvýkrát, ale od vraždy novinára mapuje ich televízia tunajšiu situáciu.

Zúčastnili sa aj na niekoľkých protestoch, kde žiadali dôkladné vyšetrenie kauzy Kuciak. „Pre mňa osobne ako novinára je táto situácia veľmi zaujímavá a je to určite dôležité hlavne z dôvodu slobody médií a ľudských práv.“

Na pojednávanie prišla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie