Denník N

Rozhovor s Kotlebovým voličom

Ak sa budete ešte pokúšať diskutovať s priaznivcami Mariana Kotlebu, vecne a pokojne opakujte jeden fakt: voľbou ĽSNS neposuniete riešenie problémov ani o milimeter.

Mám jednu voľnočasovú aktivitu, ktorá veľmi nepridáva na vnútornej pohode. Po voľbách 2016 som sa pridal do niekoľkých facebookových skupín, v ktorých väčšina členov podporuje ĽSNS. Vďaka tomu vidím na svojom newsfeede to, čo vidia aj voliči Mariana Kotlebu. Mám predstavu, akými témami žijú, aké weby čítajú, sledujem diskusie, občas sa do nich zapájam.

Mal som už desiatky výmen s voličmi ĽSNS. A keďže idú voľby a niektorí z vás budú možno skúšať s takýmito voličmi diskutovať, ponúkam pár postrehov.

Bude to pokus nájsť spoločné charakteristické črty voličov ĽSNS, na ktoré by ste sa mali pripraviť. Prvá časť bude o presvedčenom voličovi ĽSNS, druhá časť o nepresvedčenom voličovi.

1. Kritika Kotlebu je podlý útok

Skalnému voličovi ĽSNS chýba odstup (a nevravím, že sa niečo také nemôže vyskytovať aj pri iných stranách). Akúkoľvek kritiku Kotlebu berie osobne. Nie je to kritika, ale útok. A nie útok na politika, ale útok akoby na ich príbuzného.

Konkrétne: Stačí napísať suchý fakt, že Marian Kotleba chodil v uniformách nápadne podobných Hlinkovej garde, ktorá kolaborovala s nacistami a naháňala vlastných spoluobčanov do dobytčích vagónov. Reakcia?

„Neviete, ako ho zastaviť, tak na neho vyťahujete veci z dávnej minulosti.“

Bulvár napíše, že manželka ochrancu tradičnej rodiny podala žiadosť o rozvod. Reakcia?

„Tak sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie