Denník N

Úradníčka kritizovala Kaliňáka, kandiduje za SaS: So Sulíkom som sa stretla po zlej skúsenosti s PS

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Monika Filipová je úradníčka na ministerstve vnútra, ktorá pred tromi rokmi opísala tamojšie pomery. Na ministerstve stále pracuje a v najbližších voľbách kandiduje za SaS. 

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo kandiduje za SaS,
  • prečo pripravovala program pre PS a prečo za nich nakoniec nekandiduje,
  • ako vnímala odchod Kaliňáka,
  • prečo sa s príchodom Denisy Sakovej nič nezmenilo.

Prečo ste sa stali političkou?

Nepovažujem sa ešte za političku. Rozhodla som sa spolupracovať s SaS a pomáhať im pri tvorbe programu v časti verejná správa.

Kandidujete za SaS. Vstúpili ste do strany?

Nevstúpila som. Som na ministerstve vnútra už sedem rokov, venujem sa verejnej správe. Je to veľmi široká oblasť – štátna správa, samospráva, venujem sa aj zahraničným vzťahom. Bola som referentka, vedúca aj riaditeľka odboru. Učila som sa, ako štát funguje, aké má problémy, potom som získavala viac zodpovednosti, až som začala prinášať zmeny a riešenia.

Darí sa vám ich presadiť?

Je to veľmi náročné, najmä, ak nemáte vysokú funkciu, z ktorej môžete politiku ovplyvňovať. Niektoré veci sa mi podarilo zmeniť, ale nestačí to. Často som kritizovala, ako ministerstvo vnútra funguje, alebo skôr nefunguje. Ako je verejná správa v mnohých veciach zanedbaná, a ak sa aj robí reforma, chýba odborné rozhodovanie. Z mojej pozície na ministerstve už potrebné zmeny presadiť neviem. Nemám na to moc. Viacerí mi hovorili, aby som počkala do volieb.

Prečo ste nepočkali?

Je veľmi málo ľudí, ktorí sa venujú verejnej správe a vidím u nich nedostatky. Čakať, že po voľbách príde niekto, kto bude chcieť meniť veci, a ešte tak, ako si myslím, že to je správne, nie je reálne. Povedala som si, že ak sa chcem verejnej správe ďalej venovať, tak treba priniesť zmenu a ísť s kožou na trh. Preto tvorím program SaS a som pripravená ho aj realizovať.

Takže by ste chceli ísť do exekutívy?

Jednoznačne.

Založili ste iniciatívu Dobrého úradníka, boli ste v užšom výbere na šéfku úradu na ochranu oznamovateľov korupcie. Ide o apolitické funkcie. Nenegujete svoju doterajšiu prácu, keď kandidujete?

Mala som rôzne funkcie, iniciatívy aj pracovné ponuky mimo štátneho sektora. Som jednoznačná v tom, že sa venujem verejnej správe a úradníkom. Ak chcem ovplyvniť reálne zmeny, ktoré sú podľa mňa správne, bohužiaľ, musím na seba vziať to riziko a ísť do politiky.

Len nedávno ste kandidovali na šéfku úradu, ktorý má byť apolitický, a potom o pár mesiacov kandidujete vo voľbách. Nevidíte v tom rozpor?

Každý človek je do určitej miery politicky angažovaný, už len tým, že je volič. Môžem hovoriť, že som bola doteraz apolitická, ale nie je to úplne pravda. Aj moje iniciatívy ukazovali, že som nespokojná s politickou scénou, ktorá tu je desať či 12 rokov, a chcem to zmeniť. Rozpor teda nevidím. Ale bolo pre mňa ťažké rozhodnúť sa, či do toho ísť alebo nie.

Čo ste zvažovali?

Ak pôsobíte v mimovládnej sfére alebo akademickom prostredí, ak pôsobíte odborne a vyjadrujete správne hodnoty, ste obľúbení médiami, spoločnosťou, verejnosťou. Keď vstúpite do akejkoľvek strany, ste za to kritizovaný. Už sa na vás nepozerá apriori pozitívne, ale negatívne a musíte dokazovať, že ste odborník a rozumiete veciam.

Už prichádza kritika?

Zatiaľ nie. Prichádzajú skôr otázky, prečo som sa rozhodla kandidovať a prečo za SaS.

Ostávate pracovať na ministerstve vnútra?

Stále tam pracujem.

Nemajú problém s vašou kandidatúrou?

Po tlačovke v októbri, kde ma Richard Sulík predstavil, si ma zavolali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

SaS

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie