Denník N

Joker ich má najviac, ale je to tesné. Čo hovoria tohtoročné nominácie na Oscary?

Súboj o najviac zlatých sošiek zvedú Joker, Irishman, Vtedy v Hollywoode a vojnová dráma 1917.

Herci a producenti John Cho a Issa Rae dnes v Academy’s Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills vyhlásili nominácie filmov na 92. ročník Oscarov.

Výsledky sa dajú zhrnúť tak, že žiaden film nie je jednoznačným favoritom, počty nominácií sú vzácne vyrovnané. Najviac, 11 nominácií má temný Joker, tesne za ním sú však hneď tri filmy. Zhodne po desať nominácií majú vojnová dráma 1917, epická gangsterka Irishman aj retropríbeh Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode.

Tešiť sa môžu v newyorskej domácnosti Noaha Baumbacha a filmárky Grety Gerwigovej. Málokedy sa stáva, že dvaja partneri majú v oscarovej súťaži každý svoj vlastný film. Baumbach nakrútil Marriage Story, skvelý film o rozvode, ona boduje s adaptáciou klasického románu z predminulého storočia Malé ženy. Keď sa to zráta, majú spolu 13 nominácií.

Tešiť sa môže herečka Scarlett Johannson, ktorá hrá v Marriage Story hlavnú rolu. Okrem toho ju členovia akadémie nominovali aj za vedľajšiu úlohu vo filme Králiček Jojo. Že by bola dvakrát nominovaná tá istá herečka, sa stalo naposledy v roku 2008 Cate Blanchettovej.

Tešia sa aj v Česku, v kategórii krátkych animovaných filmov majú nomináciu za film Dcéra. Jeho autorka Daria Kachcheeva pochádza z Tadžikistanu, študovala na pražskej FAMU.

Pomaľované vtáča bez šance. Slováci aj Česi však môžu byť sklamaní, že sa nominácia v zahraničnej kategórii neušla Pomaľovanému vtáčaťu. Čiernobiela dráma Václava Marhoula je presný opak toho, čo si človek predstaví, keď sa povie hollywoodsky film. Na druhej strane, uspieť v neanglickej kategórii majú zväčša šancu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie